ЛАЖНА ДОКТОРКА ГОДИНУ ДАНА ЛЕЧИЛА ДЕЦУ У ВРШЦУ

Према писању Блица, она је била запослена као доктор медицине у Служби педијатрије са неонатологијом од децембра 2015. до 3. априла 2018. године. Прво је радила као приправник-волонтер, а након што је прошла приправнички стаж, радила је и као доктор медицине. Почетком априла, Антикорупцијски тим Министарства здравља разоткрио је ову превару.

„На основу фалсификоване дипломе доктора медицине у марту 2016. године, Ђумићева је потписала уговор о волонтерском обављању приправничког стажа и полагању стручног испита, у циљу припреме и оспособљавања за самосталан рад“,наводи се у пријави Министарства поднетом Основном јавном тужилаштву у Вршцу.

Након потписаног уговора о стручном оспособљавању, лажна докторка прибавила је и фалсификовану потврду и уверење да је положила стручни испит за доктора медицине пред комисијом Министарства здравља. Она је тако све време, свесно, лажним приказивањем чињеница, одржавала у заблуди руководство ове болнице.

Захваљујући превари којом се послужила, руководство са Ђумићевом потписује два уговора. Прво уговор о раду на одређено време 1. фебруара 2017. године и уговор на неодређено време 14. јула исте године.

Београдски дневни лист пише да је Ђумићева уписала Медицински факултет 2005/6. године, али је положила испите само из прве године. Превара је откривена када је Општа болница у Вршцу фебруара ове године доставила Министарству Захтев за сагласност на специјализацију из педијатрије за Вишњу Ђумић, сходно плану специјализације за 2018. годину и уз захтев приложила комплетну документацију.

Запосленима у Антикорупцијском тиму Министарства здравља била је сумњива документација, а након провере је утврђено да лажна докторка није поднела ни захтев за документацију Министарства за полагање стручног испита, па га самим тим није ни полагала.

Даље је утврђено да Министарство није издало потврду о положеном стручном испиту за доктора медицине на име Вишње Ђумић, већ на име Мирјане Томић из Новог Сада. Уверење о поднетом захтеву за полагање стучног испита такође није издато на име лажне докторке, већ извесне Милице Белић из Београда. Након што је ухваћена и пошто су јој предочени докази, Ђумићева је пред истражним органима све признала. Рекла је да је фалсификована документа набавила од извесног Марка из Новог Сада за новчану накнаду.

Није познато да су деца-пацијенти оштећени

Вишња Ђумић је годину дана радила као доктор медицине, „лечећи“ болесну децу. На срећу, последица по здравље деце није било, бар да је познато, али је нанета финансијска штета. Ђумићева је извршила кривично дело превара, а како је наведено у пријави, све у намери да себи прибави имовинску корист.

За време које је провела у Служби педијатрије са неонатологиојом, Ђумићева је незаконито зарадила 1.113.246 динара, а на штету Републичког фонда здравственог осигурања и Опште болнице у Вршцу.

Очекује се да је тужилаштво гони за превару.

Извор : Блиц / евршац