МАКЕДОНСКИ ЕТНО МУЗЕЈ ИЗ ЛЕСКОВЦА ПОСЕТИО СУБОТИЦУ

Фондација за развој и очување Македонске културе Македонско сунце у оквиру пројекта фестивал македонске културе који спроводи, у суботу, 07. децембра 2019. године, у холу Отвореног Универзитета организовала је изложбу Македонског Етно Музеја из Лесковца која је окупила велики број заинтересованих гостију.

Озрен (Симјановски) испред Фондације за развој и очување Македонске културе Македонско сунце која је организовала изложбу указао је да је од посебног значаја да суграђани имају прилику да погледају поставку Македонског Етно Музеја, у Суботици, која је позната као мултинационална средина.Мањински Етно музеји по њему представљају форму коју разне националне заједнице користе како би сачувале и презентовале предмете из прошлости и тиме створиле слику о сопственој култури и идентитету. Узимајући ово у обзир, као и њихов рад на прикупљању, чувању и излагању предмета, те да им сама заједница приписује значај музеја, разматра се могућност да се овај музеј прогласи као неформални завичајни музеја македонаца у Р.Србији.

Никола (Миловић), испред Етно Музеја из Лесковца истиче да је дошао у Суботицу на позив господина Симјановски Озрена односно Фондације за развој и очување Македонске културе Македонско сунце у оквиру пројекта фестивал македонске културе који они спроводе, и ни једног тренутка се нисмо размишљали већ смо одмах прихватили да дођемо са посебним задовољством јер изузетно уважавамо и сам рад Фондације али и сам град Суботица је за нас представљала изазов као културни центар овог региона. Поставка нашег музеја је из 18. и 19. века, а експонати као и збирка су са подручја Лесковца, Ниша, Пирота, Куманова, Скопља, као и експонати са територије Албаније. Поставка садржи збирке предмета покућства, девојачке спреме, ствари из свакодневног живота, грнчарије, алате из сеоског домаћинства. Збирку предмета покућства чине сви они предмети који су били део једног домаћинства у 19. веку, девојачку спрему ствари које је девојка припремала у ковчезима за своју свадбу и даљи ток живота, алат из сеоског домаћинства чине сви они предмети које је домаћин у то време имао на свом имању. Ове збирке чине наш музеј богатијим, а сама помисао да су производи украшавани на традиоционалан начин буди емоције прошлог живота, што је нама веома важно јер код посетиоца будимо емоције а то је оно што је једино и важно и због чега постојимо.