МАЛИ БАРСКИ ПЕТЛИЋ – НОВА ВРСТА ПТИЦЕ ОТКРИВЕНА КОД СУБОТИЦЕ

Током прстеновачког кампа на Лудашу, орнитолошким мрежама ухваћена је нова врста птице, која још није виђена на нашим просторима. Ради се о малом барском петлићу, који се углавном препознаје по специфичном гласу.

Постојање малог барског петлића у окружењу Лудашког језера представља значајно откриће. Ради се о птици која се ретко појављује и углавном се може идентификовати на основу специфичног гласа. Стручњак за птице, друштва љубитеља природе „Рипариа“, Ото Секереш истиче да мали барски петлић на Лудаш има идеалне услове за живот.

„Птица је прилично мала, лако се сакрије у трсци и рогозу, тако да је ретко можемо видети. Пре је можемо чути ако је присутна на неком терену, али у задњих пар година нигде није забележена у Србији. Велики је наш успех што смо успели да је ухватимо у орнитолошким мрежама током прстеновачком кампа“, објашњава Секереш.

Птице у летњем периоду иначе проналазе довољно хране, и како истиче наш саговорник посебно их не треба хранити. Друга је ситуација са водом, јер је она птицама у овим летњим данима и више него потребна.

„Пошто је ових дана стварно изузетно топло и птицама је потребна вода и за купање, и да могу да је пију. Можемо им помоћи тако да поставимо у малим чинијама воде на стаништима где оне бораве. Радо ће је користити“, додаје Секереш.

Друштво љубитеља природе „Рипариа“ сваке године током лета организује прстеновачке кампове. Следеће активности су на јесен, када ће се пратити миграције птица селица. Едукативним програмима друштво жели да скрене пажњу на важност очувања природе.

Извор: РТВ