MANIFESTACIJA “KUCURSKA ŽETVA” OVE GODINE SLAVI ČETIRI DECENIJE

U Kucuri je održan sastanak Organizacionog odbora „Kucurske žetve“ koja će se ove godine održati u petak i subotu, 12. i 13. Jula, navodi nasemesto.

Ovogodišnja jubilarna 40. “Kucurska žetva” biće otvorena u 16:00 časova izložbom starih fotografija koje će doneti članice Udruženja žena “Olorija” iz Đurđeva, kao i izložbom mladih kucurskih umetnika Makaji Serafine i Silvestera.

Za 16:30 u letnjoj učionici osnovne škole najavljena je promocija knjige “Koreja post scriptum” autorke Radmile Gikić, o kojoj će govoriti Irina Hardi Kovačević. Na istom mestu, od 17:30 predstaviće se mladi tamburaši Kulturno-umetničkog društva “Žetva” koji će po prvi put pred publikom svirati zajedno sa ravnoselskim tamburašima.

Književni portret Irine Hardi Kovačević počinje u letnjoj učionici u 18:00 časova, a u okviru toga dečja dramska sekcija, pevačka grupa i Mile i Vlado Tamaš predstaviće se dramatizacijom pripovetke “Zvončica”.

Kucursko udruženje mladih pripremilo je za 19:00 časova Susret mladih rusinskih pisaca. Za kraj programa, ritmička grupa KUD “Žetva” izvešće od 19:45 nekoliko plesnih tačaka.

Kviz “Slama u nama” počinje u 20:30 u kafiću “Oaza 2” i trajaće do 22:00 kada sledi žurka za mlade, dok će se zabavno veče za starije održati na platou ispred Ruskog doma, gde će zajedno nastupiti orkestri KUD “Žetva” i KPD “Karpati” iz Vrbasa.

Drugi dan “Kucurske žetve” održaće se u subotu 13. jula na platou ispred Ruskog doma tradicionalnim uručivanjem hleba u 17:00 časova i nastupom dečjih ansambala.

Izložba fotografija Kocane Kolesar povodom četrdesetogodišnjice “Kucurske žetve” počinje u 18:00 časova u školskoj sali. Kocana Kolesar je inače dugogodišnji član KUD “Žetva” i predsednica Aktiva žena. Posle otvaranja izložbe, na istom mestu će u 18:30 biti predstavljeni etno stolovi.

U velikoj sali Doma kulture u 20:00 časova počinje svečani koncert gostujućih ansambala i gostiju iz Slovačke, a po završetku programa na platou ispred Doma kulture sledi živa muzika i druženje.

Jubilarnu 40. manifestaciju “Kucurska žetva” pomogli su Opština Vrbas, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Nacionalni savet Rusina, Turnistička organizacija opštine Vrbas, Mesna zajednica Kucura i seoski privrednici.

Izvor: nasemesto