МАЊИНСКИ МЕДИЈИ СУ ДЕО КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић отворио је данас, у Новом Саду, 2. Европску конференцију посвећену мањинским и локалним медијима.

Овогодишња конференција под називом „Да ли су мањински медији културно наслеђе“, разматра позицију мањинских медија као активних чланица развоја европског друштва, кроз неколико тема: културна права, саморегулација мањинских медија и дефинисање феномена мањинских медија као културног наслеђа.

Истичући значај јавног информисања у очувању језика, културе, традиције националних мањина, потпредседник Милићевић је нагласио да медији који своје садржаје производе и јавности презентују на језицима националних мањина, могу, и морају, да се посматрају и као део културног наслеђа.

Он је нагласио да је Покрајинска влада одлучна да и даље пружа пуну подршку ефикасном функционисању модела информисања на мањинским језицима у АП Војводини.

Милићевић је подсетио да Покрајина подржава активности националних савета мањина који издају 22 листа на осам језика, покренула је и финансира изградњу зграде регионалног јавног сервиса – Радио-телевизије Војводине, која производи и емитује садржаје на чак 15 језика.

„Континуирано се повећавају и средства из покрајинског буџета за пројектно суфинансирање стотинак штампаних, електронских и интернет медија који – у целини или делимично – садржаје производе на језицима националних мањина“, нагласио је Милићевић.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић је нагласила да је мултиетничност и мултикултуралност Војводине драгоцено наслеђе, које се мора пажљиво чувати и развијати и, што је још важније, начин живота у свим његовом сегментима, укључујући и информисање.

„Управо због тога постоји стабилан систем материјалне подршке медијима на мањинским језицима“, казала је Милошевић и додала да ће се у покрајинском буџету за 2019. годину субвенције мањинским листовима повећати за пет одсто, што ће свакако допринети њиховом стабилном и одрживом функционисању.

Директор Heror Media Pont Наташа Херор је рекла је да су ове године у рад конференције укључени и представници локалних самоуправа, јер је важно да знају трендове у којима се креће продукција мањинских медија како у Србији, тако и широм Европе, односно, које су потребе медија да би што боље функционисали.

Конференцију су организовали Heror Media Pont, Magyar Szo, Асоцијација медија, Центар за развој мањинских и локалних медија, у сарадњи са МИДАС-ом. Покровитељи су Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, Управа за културу Града Новог Сада и Фондација Нови Сад ЕПК 2021.