МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХАРМОНИКЕ У ИВАНОВУ

Међународни фестивал хармонике ‘Златна дирка – прва хармоника Војводине“, одржаће се у Иванову 24. и 25. јуна. 

Реч је о највећем, тј. највише котираном Фестивалу хармонике и највишем нивоу такмичења хармоникаша на територији Војводине.

Идејни творац и организатор манифестације је Дом културе “Жарко Зрењанин“ Иваново, који је у сарадњи са Удружењем естрадних уметника “Балкан“ из Панчева, у такмичење укључио велики број уметника са територије целе земље и региона.

Поред срца фестивала – такмичења солиста на хармоници, које оцењује стручни жири састављен од реномираних музичких извођача и педагога, саставни део фестивала су и концерти солиста, оркестара и вокалних солиста који изводе нумере народне-изворне музике.На самом концерту ове године,поред великог броја вокалних солиста и хармоникаша, наступиће и светски признати хармоникаш,Петар Ралчев из Бугарске,као и оркестри хармонике из Мађарске и Босне и Херцеговине.

Фестивал је међународног карактера, јер такмичари и учесници долазе из земаља читавог региона, али и Европе. Захваљући одличној организацији, високим критеријума оцењивања и сјајним гостима, „Златна дирка“ је, по мишљењу многих истакнутих музичких критичара, после само годину дана постала манифестација са високом репутацијом, налик најпризнатијим европским и светским фестивалима са дугогодишњом традицијом.

Ивановачки фестивал хармонике недавно је добио и посебну вредност – признат је од стране „Прве хармонике Сокобање“, највећег фестивала хармонике на Балкану. Сви победници ивановачког такмичењу имају директан пласман у финале сокобањског надметања.

Међународни фестивал хармонике “Златна дирка“ манифестација је која промовише и афирмише народно-изворно стваралаштво, али пре свега слави хармонику, која је најзаступљенији инструмент на нашој територији. У исти мах, овај фестивал мотивише и подстише такмичарски дух младих талената.

Поред тога што на фестивалу нема котизације за такмичаре, ове године биће уведене новине које ће обрадовати учеснике, али и посетиоце. Реч је о дужини трајања фестивала и побољшању квалитета забавног дела програма. У вези са тим такође треба нагласити да је интересовање хармоникаша за учешће на „Златној дирци“ значајно повећано у односу на предходну годину, а разлог томе су професионални рад жирија, квалитет учесника и висок ниво организације.

Још на самом почетку настанка, фестивал је добио подршку најбољих солиста и професора хармонике са територије целе Србије. Према пропозицијама такмичења, које поставља организатор, такмичари се деле у 6 категорија – од 8 до 30 година.Ове године учесници долазе из 7 земаља региона (Мађарска,Хрватска,БиХ,Румунија,Бугарска,Аустрија,Србија).

Извор: РТВ