МЕМОРАНДУМОМ О САРАДЊИ, КИКИНДА И НОВИ БЕЧЕЈ ДО ЗАЈЕДНИЧКИХ ПРОЈЕКАТА И ИНВЕСТИТОРА

Градоначелник Кикинде, Никола Лукач и председник општине Нови Бечеј, Саша Максимовић, потписали су Меморандум о сарадњи. Тим документом је озваничена, раније прокламованована намера две суседне локалне самоуправе да интензивирају сарадњу у области комуналних делатности, туризма, али и привредних и друштвених односа између града Кикинде и општине Нови Бечеј. Лукач је конкретизовао у којој ће се области сарадња најпре успоставити:

-Реч је о сарадњи између ЈП “Кикинда” и општине Нови Бечеј у области зоохигијене. То ће бити и први споразум који ће конкретизовати нашу сарадњу, а Меморандум пружа могућност и потписивања других споразума. У неком наредном периоду, размотрићемо могућност сарадње у области комуналних делатности и рада инспекција којих нема у Новом Бечеју. У перспективи, то значи да ће наши инспектори имати ингеренције и у новобечејској општини – појаснио је Лукач и оценио да је ово прави модел којим две суседне локалне самоуправе, удружене, могу да аплицирају и добију новчана средства од домаћих и иностраних фондова:

-Ми имамо доста тога заједничког, а ово је први корак који може да унапреди нашу сарадњу. Можда ће неке друге локалне самоуправе следити наш пример. Уверен сам да можемо и морамо да једни друге надопуњујемо, а не да будемо ривали. Заједничким наступом према иностраним инвеститорима, али и Покрајини и Републици, можемо само да добијемо. Први корак је направљен, а још пуно тога можемо заједничким снагама да урадимо. Меморандум отвара врата другим споразумима- поручио је Лукач. На истом становишту био је и његов домаћин:

-Након овог нас очекује формирање радних група које ће започети израду докумената. Сарадње је изгледна у области комуналних делатности и саобраћајне инпекције, наравно и туризма. Да је сарадња могућа закључио сам још 2016. године, након конкурса “Градови у фокусу”. Тада је победила општина Нови Бечеј. Кикинда се нашла на другом месту. Ово неће бити односи између великог и малог, или старијег и млађег брата. Заиста има простора за сарадњу- изјавио је Максимовић, а као могући пример навео дворац „Хетерленд“ у Бочару. Додао је да ће се обнова “Хетерленда” окончати почетком идуће године и да може да буде мотор туристичког развоја Бочара, Новог Бечеја, а делимично и Кикинде.

Извор: Град Кикинда