МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ У ПОСЕТИ ЗРЕЊАНИНУ – ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ И ОБИЛАЗАК РЕНОВИРАНИХ ПРОСТОРИЈА УДРУЖЕЊА “СУНЦОКРЕТ”

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић посетио је данас Зрењанин. Након радног састанка с градоначелником Зрењанина Симом Салапуром и његовим сарадницима, министар је обишао продајну изложбу рукотворина ОСШ “9. мај”, а потом и посетио Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама “Сунцокрет”, у реновираним просторијама, обновљеним захваљујући помоћи министарства. Том приликом, чланови удружења извели су и пригодан програм, део игроказа из банатског миљеа. С министром је у посети Зрењанину била и помоћница Биљана Барошевић, a пријему и састанку у кабинету градоначелника присуствовале су и помоћнице градоначелника Цица Вучковић и Марија Дамјановић, као и начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић.

Посета министра Селаковића реализована је поводом 21. марта, Светског дана особа са Дауновим синдромом. Истакао је да је посета удружењу “Сунцокрет” реализована након њиховог учешћа на конкурсу министарства, са пројектом за адаптацију просторија које користе дуже време.
“Дошли смо да видимо шта је урађено, шта можемо да помогнемо и у овој години, али и да разговарамо са члановима, родитељима особа које су ментално недовољно развијене, којима је потребна помоћ и којима је ово удружење “друга кућа”, место где проводе време, баве се различитим врстама активности, где се осећају креативним и корисним”, рекао је министар и најавио два конкурса које ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања имати у овој години.

“Оваквим удружењима и савезима на покрајинском и републичком нивоу биће доступно укупно 450 милиона динара. Када је у питању Град Зрењанин, за помоћ удружењима и организацијама, којих има 11, издвојили смо у овој години преко три милиона динара. Такође, 45 милиона и 660 хиљада динара намењено је можда и највећем предузећу у Србији за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом, “Стил” д.о.о, и то заједно чини суму од близу 49 милиона динара. Наставићемо и даље да помажемо и подржавамо рад, не само предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом, већ и удружења која окупљају такве особе, особе којима је потребна посебна пажња, помоћ и нега”, поручио је министар Селаковић.

Најавио је да ће се у наредном периоду радити на оживљавању и снажењу социјалног предузетништва, о чему је разговарао и с градоначелником Зрењанина.
“Констатовали смо да оно представља озбиљну и нову шансу за особе с инвалидитетом као посебно рањиву групу, којој је потребно учинити читаву средину бољом, хуманијом, као што кажемо и у називу наше кампање, учинити је “без баријера”. Зато је “Србија без баријера” данас и овде у Зрењанину, и свакога дана, сваке године трудићемо се да “Србију без баријера” чинимо што је могуће чвршћом, јачом и видљивијом, да за оне који су особе с инвалидитетом у Србији баријере не постоје”, закључио је министар.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура казао је да је Зрењанин начинио искорак, када је у питању проблематика особа с инвалидитетом.
“Светски дан особа с Дауновим синдромом се обележава у нашем граду дуги низ година, на иницијативу Градске управе, али и удружења и основне и средње школе “9. мај”. Поред посете министра, продајне изложбе, посете удружењу “Сунцокрет”, организоваћемо и традиционалну шетњу градским улицама. Када су у питању мере које предузимамо на нивоу града за подршку особама с инвалидитетом, то су свакако редовни конкурси за помоћ НВО, који је управо расписан, али се трудимо и да кроз инвестиционе активности и улагања унапредимо рад особа с инвалидитетом”, истакао је градоначелник.

Председница Удружења за помоћ МНРО “Сунцокрет” Ружица Томић почаствована је посетом министра Николе Селаковића и помоћнице министра Биљане Барошевић. Захвалила се на помоћи министарства у обнови просторија удружења и посебно истакла значај видљивости особа с инвалидитетом од стране друштва и заједнице.
“Они су корисни, значајни и пуно тога могу да допринесу локалној заједници. Ово је значајан дан за нас, јер смо децембра обележили педесет година рада удружења. Министарство нам је помогло да овај простор уредимо и прилагодимо за рад, да осетимо да можемо другачије, да треба да радимо још боље, да будемо још кориснији, јер та видљивост је нешто на чему инсистирамо, и што нам је јако потребно”, рекла је она.

Традиционално, у подне, у центру Зрењанина организована је и шетња у знак подршке особама с Дауновим синдромом. С учесницима се на Тргу слободе дружио и градоначелник Симо Салапура, а организаторима, основној и средњој школи “9. мај” и овога пута су се придружили ученици других зрењанинских основних школа.

Извор: Град Зрењанин