НОВИ САД БИЋЕ ДОМАЋИН ВЕЛИКОГ МЕЂУНАРОДНОГ КОНГРЕСА АМЕРИКАНИСТА

Конгрес американиста – ICA, 58 по реду, следеће године, у периоду од 30. јуна до 5. јула биће одржан у Новом Саду, најављено је данас на конференцији за новинаре у Ректорату. О значају одржавања једног од најпрестижнијих светских научних скупова говорили су представници Универзитета, Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Покрајинског секретаријата за образовање и Града Новог Сада. Догађају су присуствовали и представници амбасада Републике Аргентине, Мексика, Краљевине Шпаније и Бразила, као и челници ICA који су истакли да ће Међународни конгрес американиста основан је 1875. године у Француској обележити своју 150 годишњицу.

Честитајући заслужнима за довођење 58. издања Конгреса у Нови Сад, заменик градоначелника Игор Црнобарац је нагласио да је развој конгресног туризма једна од мера Стратегије одрживог развоја Града.

– Наш град се непрекидно развија и ми активно радимо на унапређењу Новог Сада као конгресне дестинације. Зато и не чуди то што се у нашем граду сваке године организују бројне надалеко познате манифестације и значајна такмичења еврпског и светског нивоа. Нови Сад је увек добар домаћин гостима из целог света. Уверен сам да ће тако бити и током предстојећег Конгреса американиста – изјавио је Игор Црнобарац.

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић објаснила је да је сама кандидатура Универзитета у Новом Саду за организацију овако значајног светског догађаја вредна је великог поштовања.

– Наше Министарство последњих година интензивно ради на укључивању Србије у најразличитије токове научних садржаја, покушавамо у нашој земљи да развијамо инфраструктуру за унапређење науке и иновација, да будемо добри домаћини међународних скупова и неопходна подршка нашим младим научницима и истраживачима, да досегну висине о којима сањају. Овај Kонгрес је сјајна прилика да се отвори један нови простор за међународну сарадњу, да се повежу научници најразличитијих узраста и најширег спектра образовања, јер наука треба и мора да буде универзалан језик – рекла је проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

Према речима ректора Универзитета у Новом Саду проф.др Дејана Мадића током конгреса Универзитет у Новом Саду биће светски центар истраживача, професора и стручњака из 29 области – од антропологије и уметности, преко егзактних наука и нових технологија до образовања, географије и спорта.

– Жеља нам је да наш кампус, ректорат и четири факултета суорганизатора буду стециште врхунске науке, академског суживота, културних програма и размене знања и идеја, из којих ће произићи бројни нови видови сарадње и међународни пројекти– истакао је проф. др. Мадић

Нови Сад, 20. март 2024. године

Извор: Град Нови Сад