МИРОВИЋ: ДЕМОГРАФИЈА – НАЈВАЖНИЈЕ НАЦИОНАЛНО ПИТАЊЕ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас породицама из АП Војводине 34 уговора за доделу укупно 40,8 милиона динара бесповратних средстава за куповину некретнине чији ће власник бити жена.

„Покрајинска влада је прва у Србији обезбедила бесповратна средства за куповину некретнине која ће у целости бити у власништву жене. До сада су некретнине купљене на овај начин уписиване равноправно на жену и на мушкарца“, нагласио је Мировић.

Председник је истакао да је максималан износ ове године по кориснику био 1,2 милиона динара, а са тим новцем породице ће моћи да купе нову некретнину или да прошире свој стамбени простор. Од 34 подржане пријаве, средства је добило 11 самохраних мајки, које ће на овај начин решити свој стамбени проблем.

Мировић је нагласио да ће мера подршке за куповину некретнине чији ће власник бити жена  у буџету за наредну годину финансијски бити ојачана, а да ће већу  подршку имати и друге мере Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

„Важна вест је и то да ће Покрајинска влада наредне године повећати износ који добијају незапослене мајке са троје или  четворо деце, са 15.000 на 22.500 динара“, рекао је Мировић и додао да на територији Покрајине око 1.400 мајки прима ову помоћ, и да се оне у систему социјалне заштите АП Војводине препознају као неко коме треба помоћи ако желимо да мењамо демографску слику.

„За нас је питање демографије и питање унапређења положаја жена – најважније национално питање и питање свих питања“, навео је Мировић и истакао да ће, када је реч о помоћи у унапређењу услова становања породица са троје или четворо деце, наредне године бити издвојено 400 милиона динара, 50 милиона више него ове године.

На конкурс за куповину некретнине чији ће власник бити жена стигло је 110 пријава. Право на доделу ових бесповратних средстава имали су брачни и ванбрачни парови, једнородитељске породице (самохране мајке), које немају стамбени простор у свом власништву или сувласништву.

Подаци данас показују да су у Србији жене власнице некретнина у само 13,95 одсто случајева и сувласнице у 12 одсто.

Додели уговора присуствовао је и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.