МИРОВИЋ И БРНАБИЋ ОБИШЛИ РАДОВЕ НА РЕГИОНАЛНОМ ПОДСИСТЕМУ ЗА НАВОДЊАВАЊЕ „ТИСА-ПАЛИЋ“ КОД СУБОТИЦЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Покрајинске владе Игор Мировић обишли су данас радове на регионалном подсистему за наводњавање „Тиса-Палић“ у насељу Габрић код Суботице, вредне више од 4,7 милиона евра.

Регионални подсистем за наводњавање „Тиса-Палић“ један је од 11 пројеката који се финансирају из Програма за наводњавање – Абу Даби фонда у АП Војводини.

Захваливши се председници Владе Ани Брнабић и министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, за коoрдинацију око припреме ових пројеката, председник Мировић изјавио је овом приликом да су Покрајинска влада и ЈП Воде Војводине за кратко време завршили припрему 11 пројеката чија је реализација у току и најавио нове у наредном периоду.

„Ово је велики посао, сведоци смо климатских промена и суше која је била велика опомена прошле године, мораћемо много више да радимо у наредном периоду, да би уз електрификацију поља, и уз додатне подстицајне мере за оне који желе да набаве системе за наводњавање били много заштићенији од неповољних климатских услова“, истакао је председник Мировић.

Покрајинска влада обезбедила је средства за припрему пројектне документације, а овакви пројекти наставиће се и у другој фази где ће кроз 13 пројеката на око 60.000 хектара бити припремљена основа на којој ће пољопривредне задруге и пољопривредници повлачити каналску воду до својих пољопривредних површина, рекао је председник Мировић.

Он је подсетио да је Покрајинска влада прошле године издвојила 126 милона динара за припрему пројектне документације а ЈП Воде Војводине je формиралo посебно пројектно одељење.

„Циљ је да ове и наредних година на готово 30 локација реконструишемо двонаменске и регионалне системе и створимо услове за наводњавање у АП Војводини“, рекао је председник Мировић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да ће пољопривреда наше земље изгледати потпуно другачије и отпорније на климатске промене до краја мандата ове Владе кроз пројекте наводњавања, заштите од поплава и противградне заштите.

Подсистем „Тиса- Палић“ обезбеђује воду за наводњавање 35.000 хектара на подручјима општина Сента, Кањижа, Суботица и Бачка Топола, као и за индустрију и освежење воде у природним језерима Палић и Лудаш.