МИРОВИЋ: ЗА ОБНОВУ КУЛТУРНИХ УСТАНОВА И ЦЕНТАРА 265 МИЛИОНА ДИНАРА

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре о финансирању и суфинансирању пројеката обнове и реконструкције  културних установа и центара у јавној својини АП Војводине, за шта је из покрајинског буџета издвојено 265 милиона динара.

Реч је о пројектима за осам локалних самоуправа. Предвиђено је да се објекат старе школе „Вила Хелена“ у Опову, изграђен 1900. године, реконструише и претвори у простор јавне намене у области културе. Планирана је реконструкција и доградња објекта  за потребе Центра за културу у Голубинцима у општини Стара Пазова а у Дому културе у Србобрану друга фаза реконструкције и доградње. Зграда Етнографског музеја у Торку, у општини Житиште, биће комплетно санирана и надограђена, док ће објекат Музеја наивне уметности „Илијанум“ у Шиду такође бити саниран. Предвиђена је и санација кровног покривача и олука са постављањем термо и хидро изолације на објекту Градског биоскопа у Бачкој Паланци, опремање Народног позоришта „Стерија“ у Вршцу савременом аудио-визуелном опремом и расветом и опремање Културног центра у Зрењанину.

„У току ове године настављамо са важним пословима на реконструкцији и адаптацији домова културе, културних центара и других културних средишта, у осам локалних самоуправа, као и на њиховом опремању како бисмо створили услове за квалитетнији рад тих установа“, изјавио је председник Мировић.

Он је подсетио на то да је пре око годину дана на иницијативу покрајинског секретара за културу и културних делатника започета обнова културних центара у мањим срединама – Србобрану, Равном Селу, Ловћенцу, а за неколико недеља почињу радови и на реконструкцији Културног центра у Оџацима – а све у циљу стварања што бољих услова за одвијање културних догађаја и рад културних делатника.

„Ово је велика акција која мора имати трајни карактер. Намера нам је да у наредним година дођемо до сваког насељеног места и сваке општине обнављајући објекте културе и стварајући боље услове за одржавање културних садржаја, на које ћемо сви заједно бити поносни“, изјавио је Мировић.

Председник је најавио да ће до краја јуна бити расписана јавна набавка за свеобухватну реконструкцију Студија М и изградњу новог „Музеја 20 21“ у Новом Саду, што ће бити највећа инвестиција у области културе у Војводини вредна милијарду и 200 милиона динара.

„Спроводимо капитална улагања у објекте културе који су годинама били девастирани и запуштени“, изјавила је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, подсетивши на то да је Покрајинска влада оснивач 12 институција културе у АП Војводини.

Председник Општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић рекао је да ће захваљујући средствима Покрајинске владе Голубинци добити оно што до сада нису имали – Центар за културу, те да ће то допринети културном развоју тог насељеног места и целе општине.