НА ФЕСТИВАЛУ „ИНТЕРЕТНО“ У СУБОТИЦИ 14 ФОЛКЛОРНИХ ГРУПА

Мексико, Колумбија, Татарстан, Русија, то су само неке од земаља чије фолклорне групе ове године учествују на традиционалном фестивалу „Интеретно“ у Суботици. Организатор манифестације је Мађарски културни центар „Непкер“.

Током пет фестивалских дана суботичкој публици представиће се шест домаћих и осам страних фолклорних група. Једна од њих је и Национална културно-уметничка фолклорна група из Мексика.

„Други пут смо у Суботици на фестивалу „Интеретно“. Допада нам се град, грађевине су дивне, публика сјајна, а и клима нам одговара. Ми смо срећан народ, солидарни смо, помажемо једни другима, и и радујемо се свакој посети. Сада смо срећни јер имамо прилику да прикажемо нашу традицију овде у Суботици“, објашњава Роланд Перез Корал, вођа групе.

Поред фолклорних група из Колумбије, Мексика, Панаме и Парагваја, које су већ и раније биле у Суботици, публике ће први пут имати прилику да види ансамбе из Русије, Татарстана и Јакутија.

„Јакутија се налази на северном делу Русије. За нас су обичаји и традиција јако важни. Националне празнике увек обележавамо са плесним програмима. На овом фестивалу представљамо део наше културе“, каже за РТВ Марија Попова, вођа групе из Јакутија.

„Интеретно“ фестивал у Суботици одржава се 17. пут. По својим карактеристима ова манифестација је једна од најзначајнијих у граду на северу покрајине.

„Суботица заслужује овакав фестивал, али и овакви фестивали заслужују Суботицу. У Суботици живи 21 национална заједница. У граду се, са поносом могу да кажем, говори три службена језика“, истиче Вељко Војнић, заменик председника Скупштине града Суботице.

Поред богатог културно-уметничког програма „Интеретно“ и ове године нуди богат пратећи програм у виду вашара старих заната, гастро села, винске улице и играонице за децу. Фестивал се завршава у недељу, 26. августа.

Извор: РТВ