НА ГРАДСКОМ КУПАЛИШТУ ОДРЖАНА ВЕЖБА ПРИПАДНИКА ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ “ПЕСКАРА 2021” – ПРИКАЗАН ДЕО ОПЕРАТИВНИХ СПОСОБНОСТИ И ОПРЕМЕ

Вежба припадника цивилне заштите “Пескара 2021” одржана је данас на зрењанинском купалишту „Пескара“.

 “Пескара 2021” има за циљ да кроз мере цивилне заштите представи људство, технику и организационе способности јединица цивилне заштите опште намене града Зрењанина.

 Вежба у суштини представља део превентивних активности са циљем да јединице цивилне заштите буду један уигран и јединствен тим са разрађеним системом командовања и да се едукацијом на овај начин подигне свест о битности цивилне заштите.

У присуству чланова тима за контролу извођења вежбе, шефа тима, грађана и медија, у сложеној тактичко – показној вежби приказана је техника гашења пожара, евакуације угрожених лица, успоставе комуналног реда, давања прве медицинске помоћи, збрињавања евакуисаних лица, рада повереника и јединица цивилне заштите опште намене, логистичке подршке и синхронизације учесника.

 Командир једнице цивилне заштите у Зрењанину Мирослав Сладојевић захвалио је свима који су учествовали у овој вежби – јединици цивилне заштите града Зрењанина, Ватрогасно – спасилачком батаљону, припадницима добровољних ватрогасних друштава (ДВД), Црвеног крста Зрењанин, Хитне медицинске помоћи Дома здравља „Др Бошко Вребалов“ и установе “Резервати природе”.
– Ова активност реализована је као пројектна активност, а пројекат је реализован уз подршку Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и вежба је требала да прикаже заједничко деловање – рекао је Сладојевић и нагласио да није први пут да се на истом локалитету и обиму одржава оваква вежба. 

– Овим смо желели да прикажемо део способности и опреме која је добијена и која се користила током вежбе – рекао је Сладојевић. 

 Навео је да јединицу цивилне заштите чини 25 људи и подсетио да је Град Зрењанин потписао уговор са ДВД по коме они такође представљају припаднике цивилне заштите, а њих је око 300.

Борис Војинов, стручни сарадник Црвеног крста Зрењанин, рекао је да њихови волонтери учествују у оваквим и сличним вежбама које се организују и по неколико пута годишње.
– Сада само позив добили од једнице цивилне заштите и на њихов позив дошли смо како бисмо приказали правовремено и правилно пружање прве помоћи. Црвени крст Зрењанин тренутно броји око шездесетак активних волонтера који делују што на вежбама, што у редовним активностима Црвеног крста, а тако и по питању имунизације становника – рекао је Војинов. 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура недавно је истакао да је Град Зрењанин последњих година унапредио систем заштите, да имамо најбоље организовану добровољну ватрогасну службу у Србији, одлично опремљене и обучене људе у Одељењу за ванредне ситуације при Градској управи, цивилној заштити и Црвеном крсту, као и да су из пројекта прекограничне сарадње набављени вредна опрема и средства за заштиту и спасавање, те да су све то параметри који нас сврставају међу градове који схватају и разумеју значај превентивног деловања и припремљености за реаговање у кризним ситуацијама.

 Градоначелник је похвалио учеснике на успешно обављеном задатку и указао да је данашња вежба најбоља потврда тих тврдњи.  

Извор: Град Зрењанин