НА ПУТ ПРЕКО МАЊЕ ОПТЕРЕЋЕНИХ ПРЕЛАЗА ИЛИ ТОКОМ РАДНИХ ДАНА

Сезона је годишњих одмора, па је и путника све више на нашим граничним прелазима. Царинска  служба ради пуним капацитетом, отворен је максималан број саобраћајних трака, а смене су појачане додатним бројем службеника. Један од ударних викенда у шпицу летње сезоне је већ за нама, али се иста слика очекује и у неколико наредних. Због тога, подсећамо путнике на неколико корисних савета који могу да им олакшају путовање. 

Користите мање отерећене прелазе

Док транзитни путници, који само пролазе кроз нашу земљу до крајњег одредишта, већином не желе да мењају уобичајне руте, домаћи возачи могу да се одлуче за коришћење мање оптерећених граничних прелаза где понекад нема ниједног возила на граници.

Оне путнике који само пролазе кроз Србију навигација усмерава на ауто-пут и нафреквентније граничне прелазе, али то није случај са нашим грађанима који добро познају локалне путне правце.

Да бисте колико је могуће, избегли гужву и скратили чекање на граници, користите предности познавања домаћег терена.

СЕВЕР

Са најфреквентнијег прелаза на северу земље Хоргоша путницима саветују да се током туристичке сезоне радије определе за мање оптерећене граничне прелазе – Хоргош 2, Бачке Винограде, Бајмок, Ђалу, па и Келебију – преко којих је промет путника знатно мањи.

Да би се притисак путника на гранични прелаз Хоргош смањио, радно време мањих прелаза у близини, Хоргоша 2 и Бачких Винограда је у периоду од 22. до 29 јула продужено, па сада раде од 7 до 22 часа, док ће радно време прелаза Бајмок од 1. до 7. августа бити од 7 до 00 часова.  

Задржавање је, према речима дежурних службеника, највеће у јутарњим часовима када на прелаз пристижу они који су путовали ноћу, те се тада на прелазак границе на Хоргошу чека око сат и по времена.  

У јутарњим часовима, пре почетка радног времена прелаза, понекад је извесно задржавање могуће и на околним, мање оптерећеним прелазима, јер се формира колона аутомобила локалног становништва које у то време одлази на посао у суседну државу.

ЈУГ

Једна од омиљених дестинација наших грађана, када је одлазак на летовање у питању, је свакако Грчка, а највећи број туриста ка тој земљи иде преко граничног прелаза Прешево на граници са Северном Македонијом. На том прелазу тренутно су у току радови са српске стране границе, јер се припремају услови за увођење заједничких контрола, што ће додатно смањити чекања. Радови, захваљујући доброј организацији рада граничних служби, не утичу на промет путника који се несметано одвија, па се и на излазу и на улазу чека свега око 15-ак минута.

Добро је познато да поред прелаза Прешево, на овом путном правцу, путници могу да се одлуче и за мање прометан прелаз Прихор Пчињски. Да бисте до њега стиглои потребно је да се искључите се са магистралног пута Врање-Скопље на 10. километру у селу Давидовац, а потом пратите табле са ознакама за гранични прелаз и манастир Свети Прохор Пчињски, који су удаљени 30 км.

Најфреквентнији прелаз према Црној Гори је прелаз Гостун, преко кога је само током протеклог викенда прешло око 50.000 путника, преко 10.000 аутомобила, као и више од 300 аутобуса. Слична ситуација се очекује и током наредних викенда. Према речима царинских службеника ангажованих на овом прелазу, стварање гужви је врло непредвидиво, јер се оне дешавају у таласима. Приметно је, међутим, да су чешће током викенда и ноћу.

Напомињемо да се грађевински радови на реконтрукцији тог прелаза несметано одвијају без обзира на туристичку сезону и не узрокују додатна задржавања.

Уместо преко прелаза Гостун, до црногорског приморја можете доћи и преко прелаза Јабука и Шпиљани који су у функцији 24 часа.

Јабука је удаљена око 20 км од Пријепоља,  док су Шпиљани на 150 км од Краљева. Да бисте дошли до прелаза Шпиљани, потребно је да се са пута Рашка – Нови Пазар искључите, а потом код места Рибарићи скренете на део пута који вас води ка том граничном прелазу.

ИСТОК

Ако путујете ка Бугарској, на Црно море или преко те суседне земље у Турску, највероватније ћете користити гранични прелаз Градина, за који готово и да нема адекватне замене. Наиме, иако у овом крају постоји још један прелаз који је од Градине удаљен пар десетина колометара, због неприступачности терена и локалног пута који није у најбољем стању, тешко да се може уштедети на времену.

Гранични прелаз Градина је један од највећих у нашој земљи, са капацитетом који подразумева 6 трака на улазу и 9 на излазу из земље. Прошлог викенда је преко тог прелаза прешло 135.000 путника, а очекује се да ће крајем ове седмице број путника бити рекордан током овогодишње летње сезоне, јер је слично било и прошле године. Тада је најпрометнији викенд забележен управо у последњој недељи јула, када је преко прелаза Градина прешло чак 250.000 путника у оба правца.

Иако прелази са суседном Румунијом не спадају у оне који су оптерећени бројем путника током летње сезоне, није на одмет поменути да грађани те суседне земље често преко Србије иду ка познатим летовалиштима. Добра вест за њих је што на улазу граничног прелаза Ватин нема никаквог задржавања када је путнички саобраћај у питању.

Ипак, једна информација и за оне који превозе робу преко овог прелаза: тренутно је у току застој теретног саобраћаја на излазу ка Румунији. Колона камиона је почела да се формира око 1 сат после поноћи услед прекида рада информационог система граничних служби Румуније.

ЗАПАД

Уколико путујете ка Хрватској или улазите у Србију из тог путног правца, препорука је да се уместо  најоптерећенијег прелаза Батровци, на коме задржавања могу да потрају, радије определите за неку од наредних алтернатива.

Прелаз Шид је једина већа алтернатива за Батровце, али је управо због тога и тај прелаз прилично оптерећен, нарочито онда када се саобраћај са Батроваца преусмерава на овај прелаз.

Много брже и ефикасније у Хрватску можете да стигнете уколико одаберете један од мањих граничних прелаза на којима нема теретног саобраћаја, попут Љубе или Сота.

Треба имати у виду да је део аутопута код Шида, где би иначе требало да се искључите, тренутно затворен због радова. Зато је најбоље да код Кузмина изађете са аутопута и када стигнете у прво велико место Кукујевце, пратите ознаку за Ердевик, преко кога директно излазите на гранични прелаз Љуба. На сличан начин можете да стигнете и до прелаза Сот, јер ћете у месту Ердевик видети путоказ и за тај гранични прелаз.

Иако је у току реконструкција граничног прелаза Сот, он је у потпуности оперативан и промет се одвија нормално, па коришћење тог прелаза такође једна од могућности за бржи прелазак српско-хрватске границе.

Избегавајте ноћ и дане викенда

Уколико желе да избегну чекања на прелазима, путницима се поред коришћења мање оптерећених прелаза саветује да избегавају путовања у дане викенда, тачније, од петка после подне до недеље ујутру. Добро је занати и да се веће гужве стварају и оним данима када је уобичајна смена туриста, (попут 1. и 10. у месецу).

Када је доба дана у питању, приметно је да велики број возача на прелазе притиже између 3 и 7 часова ујутру, што значи да се и даље ноћ користи за путовање. Уколико у то време стигнете на прелаз, врло је вероватно да вас очекује нешто дуже чекање од уобичајеног.  

Информишите се пре путовања

У сваком тренутку можете да пратите стање на најфреквентнијим прелазима преко сајта АМСС, где надзорне камере у реалном времену приказују тренутну слику задржавања.  ОВДЕ.

И за крај, саветујемо путнике да се пре пута информишу о томе шта је дозвољено, а шта не преносити преко границе и у којој количини, због чега је и ове године на прелазима доступна  брошура “Водич за путнике“, док је у електронском облику можете наћи на сајту Управе царина.