НА САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ ПРЕДСТАВЉЕНА EДИЦИЈА „ПРВИ СВЕТСКИ РАТ У СРПСКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ“

Поводом обележавања сто година од завршетка Првог светског рата, као и стогодишњице од присаједињења Војводине Краљевини Србији, данас је на 63. Међународном сајму књига у Београду представљена едиција „Први светски рат у српској књижевности“.

„Едицијом поново осветљавамо једно велико, и трагично и херојско време у историји нашег народа и вишевековни континуитет напора да освојимо слободу, која је крунисана одлукама Велике народне скупштине 25. новембра 1918. године“, нагласио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Рат којем је посвећена ова едиција, био је више него трагичан догађај, а последица велике победе нашег народа у том рату било је присаједињење Војводине Краљевини Србији, оценио је председник Мировић, који је и председник Одбора за обележавање стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Он је подсетио да ће Покрајинска влада низом манифестација 24.и 25. новембра обележити овај датум, један од најзначајнијих догађаја у целокупној историји српског народа.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић истакао је да је Први светски рат био више него тектонски поремећај, од кога се ми, како је рекао, како нација још увек нисмо опоравили.

„Едиција је прилика да се сетимо наше историје која је оставила велике ожиљке, и генетски и културолошки јер је читаво наше друштво било на ивици опстанка“, изајвио је на промоцији едиције министар Вукосављевић.

Директор издаваштва ЈП „ Службени Гласник“ Петар Арбутина казао је да eдиција приказује величину и победе и страдања нашег народа у Првом Светском рату.