НАГРАДА „ЂУРА ЂУКАНОВ“ ОЛИВЕРИ МИТИЋ ИЗ СМЕДЕРЕВА

Награда „Ђура Ђуканов“, коју додељује Народна библиотека “Јован Поповић“, свечано је уручена Оливери Митић из Смедерева за збирку прича “Самодисциплина“. Добитница награде, која носи име једног од најзначајнијих представника банатске прозе двадесетог века, завршила је новинарство на Факултету за медије и комуникације, као и холандски језик, књижевност и културу на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Осим писања новинарских текстова, као и књижевних и позоришних критика, бави се и писањем прозе. Свечаности је присуствовала и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“Награда коју кикиндска Библиотека додељује има дугу традицију и додељује се већ 18 година, како би се сачувала успомена на значајног књижевника, какав је био Ђура Ђуканов. Нека Оливера Митић, овогодишња славодобитница, буде инспирација другим младим људима да се баве књижевношћу“, рекла је ВалентинаМицковски.

Оливера Митић тренутно живи и ради у Београду:

“Моје кратке приче тематизују урбани живот младих и свакодневицу коју доживљава моја генерација. Има ту разних ствари, од породичних, љубавних и пријатељских односа, па до проблема попут одласка из земље, али и губитка члана породице“, објаснила је овогодишња добитница награде.

Жири, који су чинили Јована Копривица, Слађана Стаменковић и Драган Бабић, навео је да победнички рукопис представља слојевито и компактно дело које промишља одређене доминантне теме и доноси их читаоцима из угла припадника младе популације:

“Збирка Оливере Митић се издвојила по евидентном приповедачком дару, али и тежњи да и на стилском и на формалном плану изађе из оквира устаљених форми приповедања“, додала је Јована Копривица, чланица жирија.

Конкурс је подржао Покрајински секретаријат за културу и информисање, а награда подразумева штампање књиге џепног формата у тиражу од 350 примерака:

“Циљ нам је да промовишемо форму кратких прича, јер је и Ђура Ђуканов писао кратке приче“, надовезала се Дуња Бркин Трифуновић, уредница културног програма Народне билбиотеке „Јован Поповић“.

Извор: Град Кикинда