НАГРАДЕ СРЕДЊОШКОЛЦИМА

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић уручио је данас, у Техничкој школи „Милева Марић Ајнштајн“ у Новом Саду, награде победницима на пилот-конкурсу ОПЕНС-а за кратку причу на тему српских народних пословица.

Новосадски средњошколци који похађају наставу на српском, мађарском и словачком језику имали су задатак да напишу кратку причу тако што ће једну од 20 понуђених пословица интерпретирати онако како они схватају њено значење у складу с временом у коме живе, али неизоставно са сажетом поруком мудрости саме пословице.

„У овој дивној акцији средњошколци су имали задатак да наше традиционалне народне пословице обуку у ново рухо и да тако на најбољи могући начин граде мост између наше прошлости и будућности“, казао је Милићевић додајући да не можемо направити искорак у будућност уколико не ценимо прошлост.

Он је нагласио да је Покрајинска влада подржала ову акцију, која негује нашу традицију, културу, језик и писмо, као што увек подржава младе и омладинску политику.

„У фокусу укупне политике која се данас води у Србији јесу млади људи, стварање услова за њихово квалитетно образовање и запослење, јер будућност ове државе почива на младима“, казао је Милићевић и додао да се неће стати са битком да млади остану у Србији.

Прву награду, у износу од 60.000 динара, добила је ученица Медицинске школе Анита Вербаси, која је написала причу о балерини на тему „Ако желиш језгро, склони љуску“. Поклон пакетима награђене су ученица Медицинске школе Миона Ђуришић за причу на тему „Добар глас далеко иде, а зао још даље“ и Каролина Харди из Карловачке гимназије за причу „Ђе није мачке, ту и миши коло воде“.

Координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић истакао је да ће награђена прича бити претворена у анимирани филм.

„За анимирани филм смо се одлучили сматрајући да је то медиј којим се младима, у складу са временом у којем живе, на најбољи начин преносе поруке и вредности“, казао је Гроздановић и додао да ће филм премијерно бити приказан у децембру на Радио-телевизији Војводине.

Он је најавио да је данас расписан нови конкурс, за нове кратке приче, на којем ће до 5. децембра моћи да учествују средњошколци из целе Војводине.

Конкурс расписује Омладински савез удружења „Нови Сад – Омладинска престоница Европе – ОПЕНС“ у партнерству са Министарством културе и информисања, Покрајинском владом, Радио-телевизијом Војводине, Матицом српском и Градом Новим Садом.

Свечаности је присуствовао и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез.