НАЈАВЉЕН ФЕСТИВАЛ „ЂЕНЂЕШБОКРЕТА” И „ДУРИНДО”

„На Палићу ће, овог викенда, бити одржан велики културни догађај, највећи фолклорни фестивал мађарске заједнице која живи у Војводини – 58. Фестивал ‘Ђенђешбокрета’ и 46. Фестивал ’Дуриндо’. Карактеристика овог фестивала је да се сваке године одржава на другој локацији, а ове године је Палићу припала част да буде организатор, а Граду Суботици домаћин ове манифестације са врло дугом традицијом“, рекао је заменик градоначелника Имре Керн на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући, уприличеној поводом најзначајније смотре стваралаштва војвођанских Мађара, изворног фолклора, народних музичких оркестара, хорова и солиста – Фестивала „Ђенђешбокрета” и „Дуриндо” који ће се 11. и 12. јуна одржати на Летњој позорници и на Великој тераси на Палићу.

Он је додао да ће на Фестивалу „Ђенђешбокрета“ укупно бити представљене 33 тачке у оквиру којих ће наступити више од 700 учесника, а да ће у недељу, 12. јуна, на Фестивалу „Дуриндо“, у оквиру 123 тачке наступити око 1.200 учесника.

„То значи да ће се на овој манифестацији која се бави народном музиком и народним стваралаштвом укупно наступити око 2.000 учесника. Поред тога имаћемо и богате пратеће програме“, казао је Имре Керн.

Председница Мађарског културног центра на Палићу, Ана Чисар Молнар је истакла да ће дводневни Фестивал „Ђенђешбокрета” и „Дуриндо” имати и „нулти дан“, у петак, 10. јуна у Мађарском културном центру на Палићу, у Болманској улици број 11.  

„Тога дана ћемо у нашем новом седишту на Палићу, у 18.30 часова, отворити две изложбе – једна је изложба рукотворина, а друга је изложба дечјих ликовних радова. У суботу, 11. јуна, на Летњој позорници на Палићу, одржаће се Фестивал фолклорних група ’Ђенђешбокрета’, с тим да ће бити организована и свечана поворка свих учесника од Женског штранда до Летње позорнице. У 20.00 часова почеће велики концерт војвођанских мађарских фолклорних уметника. У недељу, 12. јуна, на Великој тераси на Палићу, одржаће се Фестивал музичких ансамбала ’Дуриндо’, а програм ће почети већ од 10.00 часова“, рекла је, између осталог, Ана Чисар Молнар.

Стручни сарадник Културног савеза војвођанских Мађара, Ролад Брезовски, нагласио је да ће у суботу, 11. јуна на 30 локација у Карпатском басену први пут бити организован „Чори фестивал“.

„У оквиру овог фестивала, који ће се одвијати у исто време, наступиће више од 20.000 учесника. У суботу, на централном градском тргу у Суботици, у 10.00 часова, наступиће  40 музичара који су, иначе, учесници Фестивала ‘Ђенђешбокрета’ и ‘Дуриндо’“, казао је Брезовски.

Извор: Град Суботица