ШКОЛСКА ШУМА У НАКОВУ ЛЕПО НАПРЕДУЈЕ, У ПРЕТХОДНИХ НЕКОЛИКО ГОДИНА ЗАСАЂЕНО 100.000 СТАБАЛА У КИКИНДИ

Градоначелник Кикинде, Никола Лукач и представници Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој, обишли су школску шуму у Накову, засађену прошле године, у оквиру пројекта “Посади дрво“, у организацији Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине. Ради се о седмој школској шуми на подручју нашег града, на којој је прошле године засађено стотинак дрвећа сибирског бреста и јавора, коју су тада засадили, а данас посетили и залили ученици ОШ “Петар Кочић“. Градоначелник је подсетио да ће се и у наредном периоду интензивно радити на пошумљавању, додајући да је у претходних неколико година на подручју Кикинде засађено око 100.000 стабала.

Градоначелник је напоменуо да ће Град Кикинда заједно са својим партнерима све учинити како би се што више радило на пошумљавању и водило рачуна о новим садницама:

“Захваљујем Покрајинском секретаријату, али и компанијама Адриа медиа и ДМ који већ дуго заједно са Градом Кикинда учествују у оваквом пројекту, како бисмо подигли свест младих у вези са заштитом животне средине, а управо је један од модела да деца сама саде своје школске шуме. Видимо да се о тим стаблима брине, што је знак да су ученици схватили значај животне средине, а посебно је лепо што се деца поистовете са тим стаблима знајући тачно коме припадају, тако да веома одговорно воде рачуна о томе, што и јесте суштина комплетног пројекта“.

У периоду пролећне и јесење садње, засађено је око 30.000 стабала различитих врста, како у граду, тако и у сеоским срединама, а радило се и на пошумљавању пољопривредног земљишта, тако да се годинама уназад интензивно ради на пошумљавању Кикинде:

“Успешност садње је на око 90 процената и то је заиста велики проценат успешности баш због тога што су саднице засађене с љубављу, дечјом руком. Саднице које се правилно развијају, старе су пет година и врло лепо изгледају уз пажњу и бригу деце из основне школе“, истакла је Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

Циљ подизања шкослких шума је едукација, како би деца знала, поред садње, да негују дрвеће:

“Циљ је да очувамо животну средину, да негујемо хумане вредности, а самим тим што је засађена школска шума, истовремено учимо децу како се негује дрвеће, чему оно служи, а истовремено сакупљамо чепове од флаша и стару хартију и пластику“, надовезала се Биљана Новаковић, учитељица у ОШ “Петар Кочић“.

Извор: Град Кикинда