NAJBOLJI GOVORNICI POEZIJE PEĆINAČKE OPŠTINE

Najbolji recitatori sa teritorije opštine Pećinci predstavili su svoje umeće lepog izražavanja u ponedeljak 9. marta u pećinačkom Kulturnom centru u okviru Opštinske smotre recitatora „Pesniče naroda mog“, u organizaciji Kulturnog centra Pećinci i Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci.

Dvadeset sedmoro recitatora takmičilo se u kategorijama mlađi, srednji i stariji uzrast, a nagrade najuspešnijima, koji će predstavljati našu opštinu na Zonskoj smotri recitatora, uručio je predsednik privremenog organa opštine Pećinci mr Željko Trbović.

„Opština Pećinci je pokrovitelj mnogih značajnih manifestacija u našoj opštini, ali smo veoma ponosni kada smo pokrovitelji ovakvog takmičenja, koje uvek iznedri najbolje od najboljih, i koje za cilj ima negovanje lepog govorništva. Važno je da ova deca, nastave da rade na usavršavanju lepog izražavanja, a na nama je da im stvorimo uslove da razvijaju svoj talenat i da im pomognemo da ga predstave široj javnosti. Zahvalan sam Kulturnom centru Pećinci koji, kao centralna ustanova kulture u našoj opštini, značajan deo svog rada posvećuje upravo mladima“ – izjavio je Trbović.

Selektor ovogodišnje Smotre je glumac i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Miljan Vojnović koji je uručio zahvalnice svim učesnicima i tom prilikom rekao da je imao, sa jedne strane nezahvalnu funkciju da mora na neki način da rangira decu, a sa druge veoma časnu jer je pratio prave male borce i divne govornike pesama.

„Čuli smo zaista pregršt značajnih pesama naše poezije i uživao sam slušajući. Drago mi je što i kao selektor dramske scene i recitatora mogu u kontinuitetu da pratim razvoj u opštini Pećinci i mogu slobodno da kažem da je evidentan napredak u kvalitetu. Danas su to bili veoma samouvereni govornici poezije i zaista svaka čast i pedagozima na tom radu ali deci koja veoma zrelo pristupaju poeziji. Gotovo svi takmičari su imali dobar ritam i odličnu dikciju, a pobednicima preporučujem da se sada fokusiraju na misaonu celinu, što slobodnije, da stih postane njihov stih i želim im uspeha na daljem takmičenju“ – rekao je Vojnović.

Pre proglašenja pobednika Opštinske smotre recitatora, direktor Kulturnog centra Jovan Devrnja uručio je zahvalnice svim pedagozima koji su zdušno radili sa decom, a na Zonsku smotru, koja će biti održana u Sremskoj Mitrovici, plasiralo se devet takmičara, po tri iz svake kategorije:

Od 1. do 4. razreda – Anđelka Vuletić iz Deča, Kalina Čubrilo iz Pećinaca i Natalija Stepanović iz Šimanovaca

Od 5. do 8. razreda – Života Jeremić iz Deča, Mateja Popović iz Pećinaca i Anđela Gavranović iz Pećinaca

Srednja škola – Teodora Vojinović iz Šimanovaca, Katarina Devčić iz Pećinaca i Elena Đuričić iz Brestača.

Izvor: Opština Pećinci