NARODNI MUZEJ PANČEVO: OTVORENA IZLOŽBA „CRTEŽI” AKADEMSKE SLIKARKE MAJE POLJAK

Samostalna izložba crteža akadameske slikarke Maje Poljak otvorena je u petak u svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo, a ova umetnica je nakon dužeg vremena ponovo prikazala svoje radove ovdašnjim ljubiteljima umetnosti, s obzirom na to je godinama živela i radila u Ujedinjenim arapskim emiratima, navodi 013info.

Istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov dao je uvodnu reč na otvaranju izložbe „Crteži”, koja obuhvata umetničke radove, nastale u periodu od dve decenije i uglavnom su inspirisane prirodom našeg podneblja.

 – Izuzetak su dve slike koje imaju primese i bliskoistočnog podneblja, koje takođe prožima moje stvaralaštvo. Jedna slika, koja nosi naziv „Pustinjski cvet II“ prikazuje moj motiv „Čičak” kako se izmešta u izvesno pustinjsko okruženje u kome sam živela dugi niz godina. U jednom slojevitom, dugom stvaralačkom procesu, u kombinovanoj tehnici, slika doseže trodimenzionalnost i prasak, koji je sav u likovnim prostorima… – navodi slikarka, koja se ovom prilikom zahvalila svima koji su prisustvovali otvaranju – od porodice i familije, preko prijatelja, do kolega i pedagoga…

Umetnički kritičar Bratislav Ljubišić je, ocenjujući njen rad, istakao da je na posmatraču hoće li u naslikanom prepoznati čičak ili će, recimo, imati utisak zasnovan na bojama, a da se same slike mogu sagledavati i pojedinačno i kao komadi u jednoj celini.

Maja Poljak je diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, članica je ULUS-a, a izlagala je više puta, pored ostalog i u Dubaiju i Berlinu.

Foto: Goran Nikolić

Izvor: 013info