НАСТАВЉЕНЕ ЕКОЛОШКЕ АКТИВНОСТИ У СРП ОБЕДСКА БАРА

Одласком волонтера из Купинова, 27. августа је завршен 23. Волонтерски еколошки камп Обедска бара, ове године одржан под именом „Птичји Елдорадо“. Овогодишњи камп је био национални, а 11 волонтера из целе Србије је током две недеље радило на ревитализацији Обедске Баре.

„Волонтери су радили на две локације – на Ливадама Мајке Ангелине, испод саме цркве и на Ливадама Купиника, у ширем подрчју тврђаве Купиник. Као и претходних година радили су на уклањању дрвенастог растиња и инвазивног корова, а очишћено је око 25 ари. Временски услови нису били идеални, али су волонтери неколико дана, када због падавина нису могли да раде у окну Обедске баре, искористили да помогну у уређењу просторија намењених будућем музеју Купиник“ – рекао нам је Перица Одобашић, председник Удружења „Зелени поглед“ из Купинова, које је организатор Кампа заједно са Младим истраживачима Србије.

Одобашић је истакао да је након двогодишње паузе због пандемије, изузетно значајно што су настављене еколошке активности у Специјалном резервату природе Обедска бара, као и што је очувана сарадња између свих заинтересованих партнера.

Покровитељи Кампа су и ове године били Општина Пећинци и Министарство омладине и спорта, а партнери на пројекту су Покрајински завод за заштиту природе и ЈП Војводина шуме, као и Туристичка организација општине Пећинци у чијим су просторијама волонтери били смештени.

Одобашић је нагласио и да је храна за волонтере припремана локално, у домаћинствима у Купинову, од домаћих намирница, па је Камп био и својеврсна промоција домаће хране и пољопривредних производа са ове територије.

Извор: Општина Пећинци