NE ZABORAVLJAMO OD KAKVIH PREDAKA POTIČEMO

NE ZABORAVLJAMO OD KAKVIH PREDAKA POTIČEMO

Juče je u podgrađu srednjovekovne tvrđave Kupinik na jedan dan oživelo vreme Zmaja Ognjenog Vuka. Vitezovi su delili megdan pod budnim okom dvorskih dama, konjanici su jezdili poljem ispod Etno kompleksa u Kupinovu, streličari su napogrešivo „odapinjali“ u metu, prostorom su odjekivali stari napevi, a na trpezi su bila jela kojima se gostila srpska vlastela.

Sve to je bio deo atmosfere manifestacije „Kupinik – Dani zmajeva 2019“, koju drugu godinu zaredom u Kupinovu organizuje Udruženje „Zeleni pogled“ u čast srpskog despota Vuka Grgurevića Brankovića, u narodu zapamćenog kao Zmaj Ognjeni Vuk – ratnik, vladar, pripadnik viteškog reda zmaja, koji je stolovao u Kupiniku od 1464. do 1485. godine, i iz Kupinika polazio u ratne pohode protiv Turaka.

„Ovom manifestacijom želimo da oživimo sećanje, ne samo na Vuka Grgurevića Brankovića, već na sve srpske despote iz porodice Branković koji su posle pada Smedereva vladali iz Kupinika. Ova tvrđava je u to vreme bila poslednji bastion srpstva i poslednja linija odbrane od Turaka. Želimo da ljude podsetimo na tu veličanstvenu borbu za očuvanje srpske nacije i da Kupiniku i sremskim Brankovićima vratimo mesto u nacionalnoj istoriji koje im pripada“ – rekao nam je predsednik Udruženja „Zeleni pogled“ Perica Odobašić.

Najatraktivniji deo programa bile su svakako demonstracije viteških borbi i pešadijskog streličarstva koje su priredili članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“, i demonstracija vrhunske veštine konjičkog streličarstva koju su priredili članovi Konjičkog kluba „Bojčin“.

Pored toga, posetioci su mogli da se upoznaju i sa srednjovekovnom veštinom kaligrafije (lepog pisanja), da pogledaju izložbu srednjovekovnih rukotvorina koju su priredile dame iz udruženja „Beli orlovi“, ali i sami da se oprobaju u viteškim veštinama u školi streličarstva.

Za najmlađe posetioce organizovane su viteške borbe srednjovekovnim oružjem napravljenim od sunđera, a članice udruženja žena iz pećinačke opštine i domaćice iz Kupinova pripremile su „Despotsku trpezu“ – reviju jela koja su se nalazila na jelovniku srpske vlastele 15. veka.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupila je etno grupa „Oganj“ iz Mačvanske Mitrovice, a Turistička organizacija opštine Pećinci organizovala je za posetioce besplatnu vožnju električnim minibusom „Zeleni zmaj“ po obodu Specijalnog rezervata prirode Obedska bara.

Pokrovitelj Dana zmajeva je i ove godine bila pećinačka lokalna samouprava, a manifestaciju je posetio i zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, koji je naglasio da ova manifestacija treba da nas podseti ko smo i od kakvih predaka potičemo.

„Nakon pada Smedereva, Kupinik je bio prestonica srpske srednjovekovne despotovine i odavde su hrabri srpski vitezovi vodili bitku za očuvanje Srbije i srpstva. Ova manifestacija nas vraća u te teške, ali i slavne trenutke naše istorije, koje ne smemo da zaboravimo“ – izjavio je Vojkić.

Predsednik udruženja „Beli orlovi“ Bojan Tasić kaže da manifestacioni način oživljavanja srpske srednjovekovne tradicije daje izuzetne rezultate.

„Festival Džast aut (Just out) u Manasiji je već četvrte godine imao 150.000 posetilaca, a „Bitka nacija“ na smederevskoj tvrđavi privukla je vitezove iz 42 zemlje i bila ispraćena od strane brojnih svetskih medija. Kupinik zaslužuje jednaku pažnju. Siguran sam da ćemo iz godine u godinu sve više skretati pažnju javnosti na Kupinik i da ćemo dovesti ljude koji mogu da pomognu u njegovoj obnovi“ – rekao nam je Tasić.

Podršku u organizaciji manifestacije pružili su pećinačka Turistička organizacija, Agencija za razvoj opštine Pećinci, Sportski savez „Razvoj sportova“, pećinački Kulturni centar i brojni prijatelji i sponzori.

Izvor: Opština Pećinci

Author Image
Zjaja
%d bloggers like this: