“НЕЈЕДНАКОСТ.АИДС.ПАНДЕМИЈЕ – ДА СТАВИМО ТАЧКУ”

Поводом обележавања Светског дана борбе протв сиде, Црвени крст Пећинци је у сарадњи са Техничком школом „Миленко Веркић Неша“ и Културним центром Пећинци, организовао едукацију за ученике првих и других разреда ове школе.

По речима Гордане Коњевић секретара пећиначког ЦК, волонтерка Црвеног крста Марина Рајић одржала је едукацију за присутне ученике, на којој су се ученици упознали са појмом ХИВ, АИДС, када и како се тестирани на ХИВ, како се преноси ХИВ, како се заштити од ХИВ инфекције и другим битним информацијама које су значајне у циљу превенције од ове врсте инфекције.

“Средњошколци су након предавања имали прилику да погледају кратак едукативни филм „Дечко који се стидео“ који је настао изузетним залагањем волонтера Црвеног крста Србије којим се шаље снажна промотивна порука различитим циљним групама, а посебно младим људима. По завршетку едукације сви присутни ученици су добили едукативни и промо материјал и кондом, као високо поуздано средство за спречавање ХИВ инфекције, као и других полно преносивих инфекција код мушкараца и жена. Када знамо да је све већи број младих новодијагностификованих особа инфицираних ХИВ-ом свака едукација је јако значајна, јер то је најбољи пут у превенцији од ХИВ инфекције” – казала је Коњевић.

Она додаје да светски дан борбе против АИДС окупља људе широм света са циљем усмеравања пажње на ХИВ пандемију. Овај дан, који се ове године 33. пут обележава у свету, пружа прилику да се јавност информише о актуелној епидемиолошкој ситуацији, значају тестирања на ХИВ, а пре свега о начинима заштите од наведене инфекције.

Овогодишња кампања у Републици Србији се реализује под слоганом „НЕЈЕДНАКОСТ.АИДС.ПАНДЕМИЈЕ – ДА СТАВИМО ТАЧКУ.“, који ставља акценат на потребу превазилажења неједнакости и унапређивању људских права, што је од кључног значаја за све оне који су погођени епидемијама, укључујући и ову изазвану појавом Covid-19.

Од почетка епидемије 1985. године па закључно са 20. новембром 2021. године, у Републици Србији је регистовано 4317 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих су 2104 особе оболеле од АИДС-а, док је 1179 особа инфицираних ХИВ-ом умрло од АИДС-а, а још 136 инфицираних ХИВ-ом је умрло од болести или стања која нису повезана са ХИВ инфекцијом.

Извор: Општина Пећинци