НЕУСПЕХ ИНСТИТУЦИЈЕ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА!

Одборничка група „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“, на последњој седници Скупштине Града Новог Сада, активно је учествовала у расправи о Извештају о раду Заштитника грађана Града Новог Сада за 2017. годину, приликом чега је изнела низ замерки, мањкавости и недостатака када је рад ове институције у питању.

У 2017. години, Заштитнику грађана Новог Сада обратио се 661 грађанин, што је мање у односу на прошлу годину, од чега је 153 разговора било телефонским путем, а ова институција деловала је на сопствену иницијативу 6 пута током претходне године. Српска радикална странка сматра да је овакав резултат последица чињенице да грађани губе заинтересованост и поверење у рад Заштитника грађана, а да је потпуно апсурдно да у години која има 365 дана Заштитник грађана реагује на пропусте у раду власти свега 6 пута.

„Без обзира да ли говоримо о локалном, покрајинском или републичком нивоу, јасно је да институција Заштитника грађана није испунила очекивања и циљ због којег је и основана, а да све мањи број обраћања грађана овој институцији говори у прилог чињеници да су они потпуно изгубили поверење у овај механизам заштите од самовоље управе и власти. Чак је и упитно да ли је грађанима Новог Сада уопште добро објашњено како Заштитник грађана треба да функционише и који му је домен деловања, а то је потпуно недопустиво имајући у виду да је он основан 2010. године, а да је данас 2018. година“ – истакла је Марина Недељковић, одборник у Скупштини Града Новог Сада, уз подсећање јавности да демагошке флоскуле о политичкој независности овог органа аутоматски падају у воду када се подсетимо да је један председнички кандидат ушао у изборну трку управо са ове позиције, користећи многобројне ресурсе које му је та функција омогућила.

                Српска радикална странка упозорава да српски језик и Устав Републике Србије не познају и не признају реч „омбудсман“, која је шведског порекла, већ искључиво термин „заштитник грађана“, те да је потребно обратити пажњу приликом успостављања критеријума за одређивање једне групе и њених припадника маргинализованим.

„Ми српски радикали постављамо питање шта је са правима војних и ратних инвалида, ветерана рата, породица палих бораца, са правима Срба Крајишника, избеглих и расељних лица, са трудницама које после годину дана породиљског сачека отказ на радном столу, са правима оних којима извршитељи на силу узимају потраживања и које исељавају? Ко је одговоран када се грађанима неуставно наплаћује фиктивна „димничарина“ иако немају димњак и не корсте ту услугу?“- закључила је Недељковић, уз констатацију да је институција Заштитника грађана доживела потпуни неуспех у раду у протеклој години и да није испунила задатак због којег је основана.