NOVI INTERAKTIVNI SADRŽAJI NA TURISTIČKIM LOKALITETIMA

Turistička organizacija opštine Pećinci u Novu 2020. godinu ulazi sa brojnim pogodnostima i novinama za savremenog turistu, koji prema rečima direktorice TO Ljubice Bošković sve više traži čulni doživljaj.

“Život je ubrzan, slobodnog vremena je sve manje, tako da savremeni čovek teži ka tome da za kratko vreme što više vidi, doživi i nauči. Zato smo za ovu godinu planirali dosta interaktivnih radionica na svim lokalitetima, a posebno u Aksentijevom kućerku u Ogaru, koji je, kao najstarija sremska kuća i spomenik kulture od izuzetnog značaja, postao nezaobilazan turistički punkt. Iz tog razloga planiramo za ovu godinu održavanje nekoliko kreativnih, umetničkih i pre svega interaktivnih radionica sa najmlađima, koji će se na taj način bolje upoznati sa vrednostima kulturne baštine i značajem njenog očuvanja. Takođe, za funkcionisanje prostora tokom zime neophodna je izgradnja sobne peći. Kao i cela kuća, i peć će biti izgrađena tradicionalnim materijalima i oblikom karakterističnim za ovaj tip kuće. Topla zidana peć u kući dočaraće posetiocima ambijent seoske zime, a korisnicima omogućiti realizaciju programa i u zimskom periodu” – izjavila je Bošković i dodala da je tokom prošle godine obezbeđen otkup susedne parcele za koji je izrađen projekat za prihvat turista, a za čiju realizaciju je neophodno konkurisati za sredstva kod različitih republičkih i pokrajinskih fondova.

Turistička organizacija Opštine Pećinci u proteklih nekoliko godina realizovala je programe na atraktivnim turističkim lokacijama širom pećinačke opštine, a pored Aksentijevog kućerka, posetiocima je zanimljiva i krajnja tačka turističke rute Etno kuća Putnik u Kupinovu, gde će, po rečima direktorice Bošković, Arheološka radionica za decu biti dopunjena novim sadržajima, kao što je Arheološka slagalica, koja će najmlađima pružiti mogućnost, da u okviru radionice otkrivaju delove slagalice i na taj način interaktivno, kroz igru, stiču nova znanja o arheologiji, kao nauci, ali istovremeno i o istoriji našega kraja.

“Još jedan prioritet u narednom periodu je promocija naše opštine kao Eden predela – izuzetne evropske destinacije u Srbiji. Ova nagrada nam je donela veliku medijsku pažnju i interesovanje za novi proizvod na našoj turističkoj ruti, a cilj nam je da i lokalno stanovništvo uvidi benefite ove nagrade. Takođe, planiramo novi projekat u “Predelu gde priroda grli istoriju”, kako glasi naš turistički slogan, a projekat će nositi naziv “Predeo zagrljaja – za savršen dan”. Naime, u saradnji sa obrazovnim ustanovama i udruženjima iz naše opštine realizovaćemo upoznavanje svih struktura stanovništva sa prirodnim i kulturnim vrednostima opštine Pećinci sa posebnim akcentom na šumskoj medicini, koja je inovativni turistički proizvod i značajan segment za dobijanje Eden nagrade. Ovaj projekat radimo u saradnji sa JP “Vojvodinašume”, a šumska medicina će se praktikovati u prašumi Debela Gora na Obedskoj bari” – rekla je Bošković.

Izvor: Opština Pećinci