НОВИ МОДЕЛИ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И ИТАЛИЈЕ У НАПРЕДНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић отворио је данас, у Ректорату Универзитета у Новом Саду, пету годишњу научно-пословну конференцију Италијанско–српске платформе за сарадњу у напредним технологијама – ISCP 2018.

На конференцији су представљени резултати остварени у претходном периоду и планови за наредних пет година, који су усмерени на јачање везе између науке, истраживања и привреде у функцији индустрије такозване четврте генерације.

Милићевић је нагласио да Италија и Србија имају изузетно развијене привредне и економске односе, о чему говори и спољно-трговинска размена која је у 2017. години износила готово четири милијарде евра. Италија је прво извозно тржиште за српску привреду, велики број италијанских фирми је уложило свој капитал у Србији, према процени око 2,2 милијарде евра, што је омогућило да посао добије око 23.000 наших људи, од чега њих близу 12.000 у Војводини.

„Ово је прилика да се та добра привредна сарадња прошири и подигне на виши ново“, навео је Милићевић и додао да платформа ISCP даје могућност увођења у ту сарадњу иновација, научноистраживачког рада. Он је навео да је Покрајинска влада то видела као добру прилику за додатни импулс сарадње српских привредника са италијанским привредницима.

Милићевић је нагласио да је Покрајинска влада препознала значај науке и научноистраживачког рада и подсетио да је прошле године организован први сајам Наука за привреду. О томе говоре и улагања у Новосадски универзитет, изградња Научнотехнолошког парка на више од 29 хиљада квадрата, који се гради у кампусу Универзитета, заједничким улагањем Владе Србије и Покрајинске владе.

„У том правцу дајемо пуну подршку привреди с једне стране, да што више примени науку, нова техничко-технолошка достигнућа у производњи и тако постигне већи квалитет, а самим тим храбримо и научну заједницу да свој рад пласира на тржиште“, казао је потпредседник Милићевић.

Председник ISCP Алијансе Микеле Мерола (Michele Merola), истакао је да су Нови Сад и Војводина изабрани за одржавање овогодишње конференције како због јаке индустријске концентрације, јер је 70 одсто италијанских привредника и предузећа, која послују у Србији, сконцентрисано управо у Војводини, тако и због јаке академске вокације. Он је додао и да пажња и подршка Покрајинске владе показује вољу да се Србија још више ојача на путу ка Европи, као и своје пријатељство са Италијом, али и спремност Италије да буде подршка Србији на њеном европском путу.

ISCP 2018 конференција се одржава се под покровитељством Амбасаде Италије, уз подршку Покрајинске владе и Развојне агенције Војводине, а организатори конференције су: Академија инжењерских наука Србије (АИНС), Италијанска асоцијација за мехатронику и аутоматизацију (AIdAM), Асоцијација италијанских и српских научника и истраживача (AIS3), Привредна комора Србије, Confindustria Serbia, Асоцијација италијанских произвођача алатних машина и робота (UCIMU), и Институт за спољну трговину (ICE).

У оквиру конференције потписан је и споразум о приступању Универзитета у Новом Саду Алијанси италијанско-српске платформе за сарадњу у напредним технологијама.