НОВИ САДРЖАЈИ И ПОСТАВКЕ ДОЧЕКУЈУ СВЕ ПОСЕТИОЦЕ ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА

Од 15. јуна Завичајни музеј Рума је поново отворен за посетиоце. Период који је обележила корона искоришћен је за уређење музејских просторија и депоа, а захваљујући средствима Општине Рума посетиоце дочекује нова етнолошка поставка – Ентеријер куће војвођанског стила крајем 19-ог и почетка 20-ог века, рекла је директорица Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић.

„Спаваћа соба откупљена је у Голубинцима, а веома вредна трпезарија откупљена је из приватне колекције покојног Живка Сазданића. Његова супруга је поклонила музеју порцелан који се налази у трпезарији, покућство и сви остали предмети су део етнолошке збирке Завичајног музеја“, казала је директорица Коњевић.

Практично цело крило Завичајног музеја у Руми, које гравитира ка Градској пијаци је преуређено, а преплићу се историјске, уметничке и етнолошке поставке.

Почетком марта отворена је поставка образовно-културног карактера – учионица из прошлих времена, а отворен је и изложбени депо у коме су најразличитији предмети велике музејске вредности.

Врло брзо, напомиње директорица Коњевић, почињу и радови на уређењу дворишног простора музеја, те ће сви летњи програми бити одржавати у обновљеном лапидаријуму.

„Јул и август су резервисани за културно лето, и познато је да се та манифестација заједнички организује са Културним центром, Градском библиотеком и Туристичком организацијом Општине Рума. Но, пре тога у понедељак 15. јуна 2020. године, од 19 часова, приређујемо отварање ретроспективне  изложбе фотографија нишког уметника Ивана Хаџи Здравковића „Ал има љубави моје“, а за четвртак 25. јуна планирамо промоцију музејских Зборника VIII и IX. Веома је важно рећи да ћемо ускоро представити и монографију „Споменичко наслеђе Рума“, коју смо издали уз покровитељство Покрајинског секретаријата за културу, али и финансијску подршку Општине Рума. Планирамо и изложбу споменичког наслеђа и представљање саме монографије“, наглашава директорица Завичајног музеја и додаје да ће Ликовна колонија „Борковац“ бити сасвим другачија у односу на претходне.

„Подстакнути нашим младим ствараоцима који по Руми осликавају мурале, ове године смо се одлучили да у њој учествују муралисти. Наравно радови се неће моћи унети у Музеј, али свакако принцип настанка, идеје, нацрта и цртежа биће приказан и на изложби“, закључила је Бранислава Коњевић.

Завичајни музеј је позвао све грађане да старе предмете, који им заузимају простор или им уопште не требају, донесу у музеј где ће кустоси утврдити има ли предмет музејску вредност и ако има уврстити их у збирке. Са грађанима ће бити потписан уговор и поред сваког таквог предмета биће написано ко га је поклонио.

Извор: Општина Рума