NOVOGODIŠNJA ČAROLIJA SUBOTIČKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA

Novogodišnji koncert Subotičkog simfonijskog orkestra (SSO), održan sinoć 23. decembra, bio je jedan jedinstveni i potpuni ugođaj za oči i uši, za dušu svakog prisutnog pojedinca. Publika koja je imala priliku da dođe na koncert bila je oduševljena odličnim dirigentom, izvrsnom solistkinjom i muzičarima, atraktivnim programom.

Praznično raspoloženje odisalo je Veliko većnicom već na samom početku koncerta kada je SSO zasvirao prve taktove dobro poznatog valcera „Bečka krv“. U kombinaciji sa prelepom i sa stilom okićenom većnicom, valcer je bio odličan izbor za početak, za lagani uvod u novogodišnju čaroliju. Sjajni i iskusni dirigent Đorđe Pavlović lagano je podizao atmosferu, davajući koncertu, iz kompozicije u kompoziciju, posebnu upečatljivost. Tokom celog koncerta izvrsno je vodio orkestar, sa lakoćom i spotanošću koja krasi samo izuzetne dirigente. Nizale su se prepoznatljive polke, arije, valceri… a publici je preostalo samo da se prepusti čarima klasične muzike, da se jednostavno opusti i uživa.

Izvrsna solistiknja Jelena Končar oduševila je sve svojim fenomenalnim glasom, toplinom i elegancijom. Njen šarm posebno je došao do izražaja kada je zaplesala sa izabranikom iz publike i tom spontanošću oduševila sve prisutne. Otpevala je iz srca, u momentima sa osmehom na licu, a neke kompozicije sa iskrenom tugom u očima i time takla sve posetioce. Oduševljena publika je svako njeno izvođenje nagradila gromoglasnim aplauzom. Dar da se tako iskreno dopre do slušalaca, da im se probude emocije, imaju samo veliki i talentovani izvođači, a Jelena Končar je sasvim sigurno jedna od njih. Taj poseban dar, umetničku harizmu i umeće da se gane publika, ponovo je pokazao i naš sugrađanin, prof. Miloš Nikolić, koncertmajstor SSO, čiji su se zvuci violine isticali i budili posebne emocije. Uz njegovo vođstvo, SSO je ponovo briljirao, a ništa manje nismo ni očekivali jer je kvalitet ono za šta se profesor godinama beskompromisno bori. Iskreni ljubitelji klasične muzike to prepoznaju, osete i cene, te svakim koncertom SSO mora da ispuni očekivanja, održi visok nivo i ode korak dalje što se kvaliteta tiče.

Nakon energičnih i brzih kompozicija, uplovilo se u mirnije vode, u divne melodije neprikosnovenog valcera „Na lepom plavom Dunavu“ koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Taj divan osećaj mira, opuštenosti i topline preplavio je sve prisutne što je lako moglo da se prepozna na njihovim licima.

Atmosfera je ponovo podignuta kada su za bis izvedene još dve odlične i od publike voljene kompozicije „Radecki marš“ i „Munje i gromovi“ čime je ovaj izvanredan novogodišnji koncert priveden kraju uz aplauz koji je trajao dugo, dugo…

Svi mi na koncerte odlazimo sa željom da u tih sat i kusur vremena opustimo dušu i telo, da osetimo preko potreban mir i opuštenost, doživimo neke nove, prijatne emocije i zadovoljstvo koje samo muzika u nama može da probudi. Ovu čaroliju, u divnom paketu praznične atmosfere, iskusili smo večeras zahvaljujući svim članovima SSO na čelu sa prof. Nikolićem, zahvaljujući sjajnom dirigentu Đorđu Pavloviću i izvrsnoj solistkinji Jeleni Končar, kao i našem Gradu koji je omogućio realizaciju ovog sjajnog novogodišnjeg koncerta. Sav prihod od prodaje ulaznica biće doniran u humanitarne svrhe, kao i predhodnih godina, što je još jedna satisfakcija kako za pokrovitelje koncerta, organizitore, sve učesnike, tako i za publiku jer jer smo svi zajedno, u duhu božićne i novogodišnje velikodušnosti i davanja, postali deo čarolije koja će dotaći i pojedince koji su manje srećni od nas.

 

Srećni vam predstojeći praznici!