НОВОСАДСКА ЦВЕТНА ПИЈАЦА

У петак и суботу, 9. и 10. септембра одржава се прва у низу јесењих „Новосадских цветних пијаца“. Манифестацију организује Покрет горана Новог Сада на платоу испред Спенса. Одиграва се у пролећним и јесењим циклусима, таман у време када је потребно набавити садни материјал. Новосађани су на овај ритам навикли и радо их посећују.

Највише има цвећа, како собног тако и за терасе, вртове и дворишта. Кактуси и сукуленти, увек широк избор. Атрактивне орхидеје и бугенвилије раскошних боја. Босиљак, рузмарин, чили папричице, оригано, лук влашац, першун продају се у саксијама. Жбунасте врсте, шимшир, тује, чемпреси, у разним варијацијама. Има и необичних садница, као зимзелена царска магнолија великог цвета, индијски јоргован, баштенски и саксијски нар, јапанска јабука, лимун обичан који се уноси унутра и сибирски који може остати напољу.

Излагача има из оближњих војвођанских места али и из Деспотовца, Шумадије. Осим расада могу се наћи многи други домаћи производи. Бермет, ракија, вино, слатко вино или шира, грожђе. Матични сок од ароније, зачини, мед и производи од меда. Хумус, леблебије, лешници, ратлук, колачи. Има и рукотворина, ручних радова, грнчарије, саксија, природне козметике и мелема.

Удружење „Инжењери заштите животне средине“ ће на свом штанду у оквиру јесењих цветних пијаца у току септембра и октобра организовати акцију замене старог папира за саднице цвећа или дрвећа. Идеја је да се подстакну грађани на рециклажу. Такође, на фб страници Удружења ће бити реализован едукативно-информативни квиз. Добитници ће освојене награде моћи да подигну исто на штанду испред Спенса.

Радно време ове омиљене продајне изложбе цвећа је петком од 8 до 19.30 сати а суботом од 8 до 18 сати. У петак је било лепо време. Надамо се да ће тако наставити ради што лепшег дружења са излагачима у јесењем циклусу.

Текст и фотографије: Ивана В.