ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИСАЈЕДИЊЕЊА СОМБОРА МАТИЦИ СРБИЈИ

Град Сомбор данас обележава 102 годинe од оне историјске ноћи између 13. и 14. новембра 1918. године када су у Сомбор, под командом мајора Николе Илића Бајке, ушли први одреди српске војске Прве армије војводе Петра Бојовића.

Након шест година ратова за ослобођење своје земље српска војска је за свега два месеца, од половине септембра до половине новембра 1918. године, ослободила своју отаџбину, као и све крајеве у којима је живео српски народ, али и земље других јужнословенских народа, са којима се српски народ 1. децембра 1918. године ујединио у заједничку државу.

У знак сећања на овај историјски дан градоначелник Антонио Ратковић, члан Градског већа Слободан Станић, члан Градског већа Сава Дојић и помоћник градоначелника Синиша Борота, положили су венац на спомен обележје  погинулих  бораца и осталих страдалих на овом подручју у Првом светском рату, као и на споменик мајора Николе Илића Бајке.

„Историјска мера славног дела прикључења Сомбора матици Србији и мудрост која нам је наложена гласи: Сомбор и Војводина ће заувек бити српски јер никада неће бити искључиво српски, већ свих људи и свих народа који овде живе.

То су поуке прошлости и за данас, када све велике европске земље, наше савезнице у Првом светском рату, обележавају годишњицу завршетка првог великог глобалног сукоба, а ми се сећамо свих оних који су, прошавши албанску голготу и солунски фронт, дошли до нашег града и први пут у његовој дугој историји прикључили га матици Србији.“ уписао је у књигу сећања градоначелник Сомбора Антонио Ратковић.

Извор: Град Сомбор