ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

У Основној школи “Фејеш Клара“, пригодном приредбом и адекватним програмом, обележен је Међународни дан матерњег језика. Тако је у јединој двојезичној образовној установи у Кикинди, обележен важан датум посвећен неговању матерњег језика. Обележавању су присуствовале и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање и Мелита Гомбар, чланица Градског већа задужена за родну равноправност, националне мањине и бригу о породици.

“У нашој земљи, у предшколским установама је у употреби десет језика националних мањина, када су у питању основне школе, осим српског, настава се одвија на још 13 језика, а преко 13 хиљада средњошколаца има прилику да се образује на језику своје националне мањине“, подсетила је Мелита Гомбар.

“Не постоји лепши повод за промоцију вишејезичности и мултикултуралности. Учимо децу и младе да поштују различитости. Врло је важно да знамо барем један страни језик, али је ипак најбитније да сачувамо матерњи језик, јер на тај начин чувамо и традицију и културу“, додала је Валентина Мицковски.

Приликом обележавања, одржан је „велики час“, на којем су се деца из мађарских и српских одељења заједно такмичила у квизовима:

“Увек истичемо значај учења језика, тако да је у нашој школи први језик енглески, други је немачки, а деца у оквиру изборне наставе уче и мађарски и ромски језик. У току су преговори са београдским Институтом Конфуције, тако да ће се у нашој школи, у склопу ваннаставних активности, учити и кинески језик“, истакла је директорица Основне школе „Фејеш Клара“, Хермина Чемере.

Извор: Град Кикинда