ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ ОСОБА

Поводом 01. октобра – Међународног дана старијих лица, председник општине Србобран Радивој Парошки посетио је данас Клуб за стара лица при Центру за социјални рад и разговарао са времешним, али виталним и духом младим Србобранкама и Србобранцима о животу у трећем добу. Испуњен љубављу и садржајан живот уз своје најдраже, уз породицу и пријатеље, најбоља је брана терету које носе године, сложили су се саговорници овом приликом и разменили жеље за добро здравље, активан друштвени живот и достојанствено старење.

„Године које се слажу не морају да буду проблем. Са њима стиже и веће знање и драгоцено искуство које се може пренети млађима, онима који хоће да чују и тек треба да прођу животном стазом. Наша је обавеза, нас из локалне самоуправе и Центра за социјални рад, да наставимо да бринемо о старијим особама. Када планирамо буџете и програме увек се трудимо да пронађемо средства за ваше активности, али и не само ваше, већ свих грађана општине Србобран. Сви заслужују добре услове за живот, од предшколаца и ђака до најстаријих наших суграђана, они којима недостаје економске моћи, и зато смо ту да помогнемо, посебно кроз услуге Центра за социјални рад. За сваку похвалу је то што сте веома активни, што се окупљате и дружите, и позивамо вас да кроз Центар за социјални рад уобличите неке своје идеје и затражите подршку, јер општина Србобран хоће да вам буде на услузи и да помогне реализацију ваших планова“, рекао је Парошки и обрадовао стара лица поклоном од општине Србобран који подразумева излет у Сомбор.

У општини Србобран од укупног броја становника око 3.000 су старије особе, или 20 одсто, а број који су у трећем добу били приморани да напусте дотадашњу животну средину и почну да користе услуге посебних установа, ипак, релативно мали, до 45. Према речима Бисерке Веселиновић, директорке Центра за социјални рад, „ово значи да се старије особе у нашој средини осећају угодно, у кругу своји породица или уз подршку пријатеља, комшија и друге начине. Да би подржали живот у окружењу свог дома и у средину која је једина пријатна за човека, општина Србобран већ 15 година развија неке услуге социјалне заштите, а то потврђује помоћ у кући коју пружамо старијим лицима у одређеним породицама. Надамо се да ће та услуга у будућности бити још боља“, рекла је Веселиновић.

Извор: Општина Србобран