ОБЕЛЕЖЕНА 104. ГОДИШЊИЦА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ ВОЈВОДИНЕ

„Привредна комора Војводине мисију повезивања привредника у земљи и иностранству, повезивања и умрежавања коморског система, промоције привреде и афирмације најбољих обавља на одговоран, професионалан и ефикасан начин. Активности Привредне коморе биле су видљиве и конкретне и допринеле су резултатима које су привредници остварили у протеклим годинама“, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић на свечаности поводом 104. годишњице Привредне коморе Војводине.

Како је додао Мировић, мисија која траје 104 године и награде које се додељују најбољима у привреди као најважнијој области друштвеног живота традиција је коју морамо поштовати и неговати.

Када је реч о нашој привреди, председник је истакао да Војводина остварује веома добре резултате упркос изазовима времена у којем живимо.

„То најбоље потврђује чињеница да је, између осталог, у 2022. години забележен раст индустријске производње од 4,2 посто, а вредност извоза већа је за 23 посто него прошле године.

У укупном извозу доминира прерађивачка индустрија, а вредност извоза аграрних производа, уз раст од 11,2 посто, прошле године премашио је 2,1 милијарду евра. Најважнији индикатор укупног стања привреде јесте охрабрујући податак да је стопа незапослености у овом тренутку најнижа у неколико последњих деценија, те да данас имамо мање од 89.000 незапослених лица. Године 2016, када сам преузео дужност председника Покрајинске владе, било је 165.000 незапослених“, истакао је Мировић и навео да је просечна месечна зарада премашила 70.000 динара са трендом даљег раста.

Према Мировићевим речима, то су подаци који говоре да смо и даље на добром путу, чему свакако доприносе привредници.

„Привреда је област која покреће све друге друштвене области, тако да је и у минулој 2022. години успела да кроз разне показатеље заради и за друге области и отуда веома абициозни програми на свим нивоима власти који подразумевају улагање у социјалну сферу, у развој универзитета, у здравство, у школство, а неки од тих пројеката биће реализовани овде у Новом Саду“, нагласио је Мировић.

Председник је изразио очекивање да ће бити настављени добри трендови упркос великим изазовима, додајући да је Србија једна од земаља које су успеле да одрже позитиван тренд када је реч о расту БДП-а и основним економским показатељима.

„Традиција дуга више од једног века чини нас једном од најстаријих пословно-привредних институција у Републици Србији, и на ту чињеницу смо веома поносни. Наставићемо да радимо у служби привреде и привредника. Привредна комора Војводине и Покрајинска влада наставиће заједно да раде на промоцији привредних потенцијала и умрежавању привредника из Војводине са партнерима из земље и света. Само удружени можемо да стварамо бољи привредни амбијент. Желимо да будемо достојни визије нашег оснивача Косте Миросављевића“, рекао је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.

Најуспешнијим привредницима на свечаности су додељена, по 60. пут, годишња признања Привредне коморе Војводине „Коста Миросављевић“ за значајна привредна остварења у областима пољопривреде, индустрије и услуга у АП Војводини као и новинарска награда „Златно перо привреде“.

У име добитника, на свечаности се обратио председник „M&I Systems Group“ Владан Балабан, истакавши да је данас велики дан за све лауреате јер су добили престижну награду за свој рад и привредне активности.

„Ово је награда свих нас, свих запослених у нашим компанијама за вишедеценијски рад, и свих који су пружали подршку нашим компанијама“, изјавио је Балабан.

Признања су уручена представницима компанија „MK Agriculture“, „MаsterplastYU“, „ComData“ , најуспешнијем привреднику Владану Балабану, председнику „M&I Systems Group“, и привредници Милани Секулић из компаније „Makitrans“. Уручено је и признање „Златно перо привреде“ новинару Радио Новог Сада Слободану Шорку.

Свечаности су присуствовали и потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, чланови Покрајинске владе, представници Привредне коморе Србије, Привредне коморе Републике Српске и други.