ОБЕЛЕЖЕНА 240. ГОДИШЊИЦА ОБРАЗОВАЊА СРПСКИХ УЧИТЕЉА У СОМБОРУ

У организацији Педагошког факултета у Сомбору, свечаном академијом и премијерном представом у сомборском Народном позоришту, обележена је 15. новембра 240. годишњица традиције образовања српских учитеља, која је утемељена у Сомбору 1778. године, оснивањем школе „Норма“ Аврама Мразовића, са првим течајевима за образовање и оспособљавање српских учитеља. Мразовићеву „Норму“ следила је Препарандија – прва Српска учитељска школа, основана 1812. г. у Сентандреји, а пресељена у Сомбор 1816. године, где и данас, у континуитету дужем од два столећа, ради као Педагошки факултет у Сомбору.

На почетку свечаности хор Педагошког факултета, којим је дириговала др Биљана Јеремић, извео је студентску химну „Gaudeamus igitur“, а потом и још неколико композиција.

Публици, која је испунила сомборско Народно позориште, први се обратио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић. Он је, осим осталог, рекао да нас јубилеј образовања српских учитеља у Сомбору окреће у правцу трагова, који нас воде коренима нашег духовног и националног идентитета, те да је и на нивоу Европе мали број народа који баштине континуитет институција и образовног огњишта нације, које тако вешто спајају традиционално и модерно биће попут сомборског педагошког училишта војвођански Срба.

У име Српске академије наука и уметности обратио се академик Миро Вуксановић, подсетивши на речи књижевника Вељка Петровића о сомборској Српској учитељској школи – Препарандији, као и на знамените ђаке и наставнике Норме и Препарандије, који су, током претходна скоро два и по столећа, оставили дубок траг у културној, научној, просветној и духовној повесници нашег народа.

Декан Педагошког факултета у Сомбору проф. др Жељко Вучковић нагласио је у свом обраћању да са учитељем почиње сваки наш пут ка знању, образовању, слободи и хуманитету, позвавши да учинимо све како би се сомборски Педагошки факултет одржао и наставио да се развија, да се не би узалудним показао племенит труд, дуг пуних 240 година.

На крају свечаности присутнима се обратила сомборска градоначелница Душанка Голубовић, која је рекла да је датум оснивања сомборске „Норме“ један од најважнијих у историји града, подсетивши на то колики значај и улогу имају образовање и наука за развој неке заједнице и друштва. Рекавши да управо данас треба да кажемо да је највећи капитал знање, а улагање у образовање највећа и најзначајнија инвестиција, градоначелница Сомбора је напоменула да морамо бити свесни и чињенице да се наука и образовање развијају, а да у њима остају и опстају само они који су први, једини и најбољи. Традиција дуга 240 година представља уједно и нашу обавезу да сачувамо Педагошки факултет и да сачувамо високо образовање у Сомбору, али и да поново постанемо центар образовања и науке тиме што ћемо понудити оно што је иновативно и што је другачије од свега што се у Војводини, Србији, па и шире нуди, речи су сомборске градоначелнице. Сматрајући да Сомбор и сомборски Педагошки факултет имају потенцијал за такво деловање, градоначелница Душанка Голубовић је најавила и потписивање споразума о сарадњи између града и факултета, који је, потом, и потписала са деканом Педагошког факултета проф. др Жељком Вучковићем, на самој свечаности.

После свечаног дела приказана је премијерно позоришна представа „Мразовић – дидактичка антидрама“ Миливоја Млађеновића, у којој су глумили студенти и наставници Педагошког факултета, као и глумци сомборског Народног позоришта.

Извор : Град Сомбор