ОБЕЛЕЖЕНА 302. ГОДИШЊИЦА БИТКЕ КОД ПЕТРОВАРАДИНА

Цела историја људског рода јесте смењивања сукоба и приближавања народа и цивилизација, а заједничко обележавање историјских догађаја у којима су актери били на супротним странама свакако доприноси да у будућности сукоба буде мање, рекао је данас  поводом обележавања 302. годишњице битке код Петроварадина помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Ђорђе Вукмировић. 

У тој бици су се 5. августа 1716. сукобиле турска и аустријска војска, коју је предводио принц Евгеније Савојски, а чији део су чинили и Срби. У част аустријске победе која је означила и крај покушаја турског продора у централну Европу,  на брду Везирац на којем је био смештен штаб  великог везира Дамад Али-паше, који је ту и  погинуо, 1903. године подигнут је монументални споменик.  Обележавању годишњице битке су, по традицији, присуствовали представници и аустријске и турске амбасаде у Србији.

„Велике историјске догађаје, нарочито оне који означавају историјске прекретнице, свакако треба обележавати, а за мирну и просперитетну будућност којој, уверен сам, сви тежимо, увек је најбоље када се то чини заједно“, додао је помоћник Вукмировић.

Поред представника аустријске и турске амбасаде, обележавању годишњице битке код Петроварадина, чији организатор је, иначе, петроварадинска Асоцијација „Везирац“, присуствовали су и представници амабасаде Мађарске, Мисије ОЕБС у Србији и Града Новог Сада. 

Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама