ОБНОВЉЕНИ БРАТСКИ ОДНОСИ КИКИНДЕ И ИЗРЕЛСКОГ НОФ ХАГАЛИЛА

На позив градоначелника града Ноф ХаГалила, Ронена Плота, а уз посредовање кикиндског удружења Еш, делегација града Кикинде, предвођена градоначелником Николом Лукачем боравила је у овом братском граду у Израелу.

Повод посете био је потписивање нове Декларације о пријатељству између два града. Прва декларација о пријатељству Кикинде и Ноф ХаГалила (тада Назарет Илита) потписана је пре 30 година, а током три деценије два града нису превише сарађивала све до овогодишње посете градоначелника Плота и делегације Ноф ХаГалила Кикинди током манифестације Дани лудаје када је договорено успостављање чвршће сарадње и узвратна посета делегације Кикинде.

„Било нам је изузетно задовољство када смо примили позив градоначелника Лукача да посетимо Кикинду током Дана лудаје и из прве руке осетимо шта све Кикинда може да понуди и у којим областима смо компатибилни. То је на првом месту образовање, култура и спорт и верујемо да су млади најбоља основа за сарадњу међу градовима. Потписивање нове Декларације о пријатељству свакако је најбољи увод за интезивирање ове сарадње“ рекао је градоначелник Плот.

Градоначелник Кикинде Никола Лукач изјавио је да је посета Израелу и братском граду Ноф ХаГалилу била изузетно занимљиво искуство и прилика за боље упознавање ове земље, њених обичаја и начина функционисања, али и прилика за договор о сарадњи међу градовима.

„Представници Ноф ХаГалила су нам приредили изузетан дочек и могућност да се упознамо са историјом и значајем овог града, али и читавог Израела. Било је ово јединствено искуство и верујем да ће наша сарадња ићи само узлазним путем, а први кораци су успоствљање механизма размене ђака која би требала да почне већ на пролеће наредне године.“

Градоначелник се посебно захвалио Удружењу Еш које је посредовало у успостављању поновне сарадње, али и Хору Културног центра Кикинда „Attendite!“ који је за ову прилику снимио посебан спот у част потписивања нове Декларације о пријатељству два града.

Извор: Град Кикинда