ODLUČNO U BORBU SA PREPAKIVAČIMA

Posle još jedne afere sa izvozom prepakovanog voća u Rusiju država najavljuje konačni obračun sa prevarantima, prenosi RTS. Uprava carina uvodi aplikaciju za naknadno praćenje porekla robe. I dok se čeka da država potpiše sporazum o bescarinskom izvozu u Evroaizijsku uniju voćari pozivaju nadležne da uvedu red da njih ne bi sitna zarada preprodavaca, preskupo koštala. 

Jeftino ponašanje moglo bi skupo da nas košta. Početkom nedelje uhapšeno je nekoliko izvoznika i pedesetak poljoprivrednika koji su im za oko sto evra izdavali potvrde da je voće iz uvoza proizvedeno na njihovim parcelama.

“Ne može ozbiljan čovek ne naplaćuje to, on to ne radi. To rade neki jadnici, neki ljudi koji su maltene na ivici egzistencije. Ne opravdavam ja njih,  to je kriminal ali neko je njima objasnio da to može. Mi voćari ne radimo reeksport, mi samo proizvodimo”, kaže Žika Karaklajić, voćar iz Brestovika kod Smedereva.

U Asocijaciji “Plodovi Srbije” kažu da su znajući trgovačke manire, odmah po uvođenju evropskih sankcija Rusiji tražili zabranu reeksporta.

“Opet smo pucali sami sebi u nogu, evo imamo podatak da je prošle godine uvezeno 34.000 tona jabuka. Svako ko se iole bavi ovim poslom u Srbiji zna da to nije završilo na trpezi građana Srbije nego da je išlo u reeksport. Time uništavamo naše zalihe, naše proizvođače, naše farmere koji su uložili ogromna sredstva u proizvodnju i oni te jabuke ili daju u bescenje ili će na kraju baciti”, kaže Ratko Vukićević iz “Plodova Srbije”.

Pretprošle godine Rusija nam je uvela embargo na izvoz krušaka nakon što smo im isporučili sortu “konferens” koja se proizvodi u Belgiji. Ta zabrana je skinuta ali smo u avgustu prošle godine dobili novu, na koštičavo voće i to zbog virusa monilije, koji u Srbiji nije ni postojao dok nije krenuo reeksport.

“Koštičavo voće nema šanse da se pojede u državi Srbiji, bez izvoza mi smo mrtvi ljudi, znači šteta je neviđena”, kaže Žika Karaklajić.

Kaže zatajila je fitopatološka služba koja izdaje zdravstveno uverenje o ispravnosti voća koje se uvozi.

“Jedna od tema nedavnih razgovora nadležnih institucija Srbije i Rusije bio je upravo izvoz koštičavog voća u ovoj sezoni. Dogovoreno je da ruskoj strani dostavimo Program upravljanja štetnim organizmom Monilinia fructicola i očekujemo da izvoz bude dozvoljen”, saopšteno je iz Uprave za zaštitu bilja.

Carina najavljuje odlučniju borbu sa prepakivačima. Osim na granici, pojačaće i naknadne kontrole zbog čega uvode i aplikaciju za praćenje.

“Na ovaj način štitimo ne samo sporazum sa Ruskom Federacijom, već i državu Srbiju naš ugled i dobre privrednike, proizvođače koji posluju u legalnim tokovima. Mi se nadamo da ćemo pojačanim kontrolama, ako ne iskoreniti, ali bar dosta smanjiti zloupotrebe”, kaže Sara Srdić iz Uprave carina.

Kazna za svakog ko ugrozi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom

Svako ko ugrozi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom biće kažnjen, najavljuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

“To što pojedinci misle da ukradu milion evra ili 100 hiljada evra ili 20, da će na taj način neko za sebe dobro postići, možda će mu na kraći rok i stići sigurno. To se sve vidi, ovo je sve u papirima vidljivo, samo je pitanje dokle ih pustite”, kaže Nedimović.

Poznavaoci prilika kažu da Sporazum o bescarinskom izvozu sa Evroazijskom unijom nije ugrožen. Ipak, iako odnosi sa Rusijom pored političke i ekonomske, imaju i emotivnu dimenziju, ne treba, testirati strpljenje starijeg prema nestašlucima mlađeg brata.

Izvor: RTS