ОДРЖАНА ШАХОВСКА СИМУЛТАНКА НА ПЛАТОУ ИСПРЕД ПОШТЕ У КУЛИ

Шаховски клуб „Хајдук“ из Куле организовао је шаховску симултанку на платоу испред Поште у Кули. Осамнаесторо деце, полазника „Хајдукове“ шаховске школе, имало је прилику да игра против шаховског велемајстора Синише Дражића из Новог Сада. Секретар шаховског клуба „Хајдук“, Драгомир Сокић, изразио је задовољство одзивом деце. Такође, сматра да је шах права вештина када је у питању развијање духа и размишљања код деце:

„Овде је у питању шаховска симултанка, одржавала се на 18 табли и учествовала су искључиво деца. Сви гледаоци могли су да учествују у њој, а противник је био велемајстор Синиша Дражић из Новог Сада. Када је реч о наредним активностима нашег клуба, почиње лига 14. маја, а такође имамо и другу екипу деце која ће се такмичити у најнижој лиги. Покушаћемо да се пласирамо у виши ранг а, између осталог, правимо редовне блиц турнире и у оквиру „Слатких дана“ у Црвенки планирамо да организујемо један велики рапид турнир за одрасле. Циљ оваквих симултанки јесте тај да људи виде да се нешто дешава у шаху и да се што више деце определи за овај спорт“.

Kао што је и напоменуто, противник на овој симултанци био је шаховски велемајстор из Новог Сада, Синиша Дражић, који је рекао да је Кула у неким прошлим временима била високо котирана када је шах у питању и да му је веома драго што „Хајдук“ има визију и план како да се у тај шаховски врх врати:

„Па морам прво да кажем да сам ја војвођанско дете, родио сам се у Жабљу, а већ дуги низ година живим у Новом Саду. Бавим се професионално шахом, а овде имам јако пуно пријатеља још из старих дана, пре свега у Кули, Црвенки и Врбасу, који су били главни центри војвођанског шаха. Пошто се овај клуб у Кули форматира, господин Сокић, као један млад и веома добар играч, је преузео иницијативу и замолио ме је да одржим једну добротворну симултанку овде, да би се шах унапредио у Кули и да би локалне структуре препознале интерес спорта и помагања младих у развоју, како би се избегли немили догађаји“.

Извор: Општина Кула