ОДРЖАНО ПОКРАЈИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У СПРАВЉАЊУ СТАРИХ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ВОЈВОЂАНСКИХ ЈЕЛА „ТЕСТЕНИЈАДА И ВАЉУШЦИ“

Крајем септембра, у пословним просторијама и дворишту Удружења за церебралну и дечију парализу „Пријатељи Титела“ Тител, одржана је 9. по реду кулинарска радионица особа са инвалидитетом, под називом „Тестенијада и ваљушци“, покрајинско такмичење у справљању старих традиционалних војвођанских јела.

Кулинарска радионица реализована је по плану Савеза за цeрeбрaлну и дeчиjу пaрaлизу Војводине „Сунцокрет“, а у организацији Удружења за церебралну и дечију парализу „Пријатељи Титела“ из Титела.

Такмичење је окупило екипе из Сремске Митровице, Апатина, Куле, Новог Сада, Зрењанина, Панчева и сарадничког удружења „Алтруист“ из Жабља, са циљем да такмичари, у склопу појединачних склоности и могућности, покажу шта могу и знају уз подршку пријатеља како би превазишли различитости, постали видљиви за околину и ширу друштвену заједницу.

Учеснике је поздравила председница Удружења „Пријатељи Титела“ из Титела, Надежда Влашки, док је такмичење отворила потпредседница Савеза за ЦДП Војводине „Сунцокрет“, Марија Богић.

Прво место на такмичењу освојила је екипа из Сремске Митровице, друго место припало је екипи из Новог Сада, док је треће место освојила екипа из Апатина.

Председница Савеза за церебралну и дечију парализу Војводине, Ружица Гаруновић, уручила је пехаре и дипломе победницима, као и захвалнице свим учесницима и гостима, а потом се председница Удружења „Пријатељи Титела“ из Титела, Надежда Влашки, укратко осврнула на десетогодишњи рад удружења, постигнуте резултате, планове за даљи рад и уручила захвалнице својим члановима за дугогодишњи волонтерски рад, бригу и несебично залагање за ову рањиву популацију становништва међу којима су од оснивања Ђорђе Очај, Паво Мајданџић, Љубица Дурковић, Бошко Влашки, Јелена Ћурувија, као и Марија Попан, Јасмина Дикић и др.

Посебну захвалност Надежда је одала помоћнику председника општине Тител, Гојку Костићу, који је поздравио госте, као и представнику Центра за социјални рад, Милану Никићу, председнику Црвеног крста Тител, Горану Поповићу, месном жупнику Фрањи Лулићу и ЈКП ,,Комуналац“ Тител за помоћ око припреме и уређења дворишта.

Пaрaлeлнo сa Пoкрajинским тaкмичeњeм представници сарадничких удружења из окружења Лока, Вилова, Мошорина, Жабља, као и домаћин, присуствовали су такмичењу у бацању плочица –подна мета у оквиру спортске и рекреативне секције за ОСИ коју је водила Маја Чавић уз присуство Радета Цуцића добитника великог броја награда и признања у спортским дисциплинама – посебно лук и стрела. Домаћини су вежбали, па је екипа из Мошорина однела прво место, из Жабља друго, а из Титела треће место. Појединачно највише бодова је освојио Бошко Влашки, потом Раде Цуцић и Ђорђе Очај, а председница Удружења „Пријатељи Титела“ из Титела, Надежда Влашки им је уручила пехаре, дипломе и захвалнице.

Нaкoн звaничнoг дeлa тaкмичeњa, дружeњe је настављено уз музику, на челу са оркестром ,,Као некад“ најстаријег члана удружења, Звoнка Губринског.

Представници Удружења „Пријатељи Титела“ захваљују се на подршци и донаторству: „Titel coop“ ДОО Тител, Пекари „Сложна браћа“, Пекари ,,Стојшић“ и пицерији Маестро.

Уз срдачне поздраве и даљу сарадњу домаћини су испратили госте уз обећање да их догодине очекају у још већем броју, јер је ове године број био смањен услед пандемије ковида 19.

Безбедносне мере током такмичења спровела су стручна лица Томислав Влашки и Наташа Зорановић.

Извор: Општина Тител