ТООВ НА ФЕСТИВАЛУ ВОЈВОЂАНСКИХ ФЕСТИВАЛА

Туристичка организација општине Врбас данас представила са манифестацијом Дани традиције на овогодишњој манифестацији Рогаљ – фестивал војвођанских фестивала, који је одржан у недељу, 04. октобра на салашу 137 код Ченеја. Рогаљ је сусрет организатора сеоских, војвођанских, гастрономских, туристичких и културно-забавних приредби. Циљ сусрета је афирмација и промоција војвођанских фестивала и међусобно повезивање.

„У оквиру овогодишњег Јунског фестивала у Врбасу, одржани су и први Дани традиције, посвећени промоцији и очувању традиционалних заната, гастрономије и обичаја. Више од 20 излагача – привредника, удружења и чувара старих вештина, представило се својим производима и рукотворинама на етно базару. Смотру фолклорних игара, песама и обичаја извело је више од 13 културно-уметничких друштава и солиста народних мелодија. Туристичка организација је на овогодишњем Рогљу имала прилику да оствари контакт и подели искустава са организаторима бројних војвођанских фестивала. Чланице Актива жена I Месне заједнице, као чувари ткачке традиције и локалне гастрономије, представиле су своје ткане производе и традиционалне војвођанске колаче“, саопштено је из Туристичке организације.

Први “Рогаљ” је организован на Новосадском сајму а касније се одржавао на Спенсу. Препознат од стране оних којима је намењен, Рогаљ је растао из године у годину упоредо са растом броја војвођанских манифестација. Смисао Рогља је и подршка развоју села и останка сеоског становништва на селима управо кроз популарисање и подршку активности сеоских заједница приказивањем богатства овдашњег живота на селу. Рогаљ је у основи утицао да се тридесетак приредби покаже, промовише и да се разговара о унапређењу овог вида окупљања различитих прегалаца и заљубљеника и чувара традиција наших села. Тренутна ситуација је да Војводина има око 1.200 разних манифестација, што је резултат подршке државних и локалних институција, а што је чини богатијом на туристичкој мапи региона.

Извор: Општина Врбас