ODŽAN PRVI SASTANAK KOMISIJE ZA BICIKLIZAM

Sastanak članova Komisije za biciklizam i biciklističku infrastrukturu održan je danas u sali Gradskog veća. U ime Grada Zrenjanina govorio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić koji je ukazao na važnost biciklizma uopšte, ali i izgradnje biciklističkih staza.

 Kako je naveo, u tome leže veliki potencijal i mogućnosti, a pre svega je to razvoj ciklo – turizma.

– Podatak da čak 10.000 biciklista godišnje uđe u Srbiju, dovoljno govori o potrebi izgradnje infrastrukture, još više, ako uzmemo u obzir koliko svaki od njih potroši novca prolazeći kroz našu zemlju – naveo je Radišić na današnjem, prvom sastanku te Komisije.

Ukazao je da bi izgradnjom biciklističkih staza bili stvoreni uslovi da veći deo tih turista prođe i kroz naš grad.

– Naš cilj, cilj ove Komisije jeste da u narednom periodu steknemo uvid u trenutno stanje i istražimo potrebe, ne samo turista koji dolaze iz drugih sredina, već i naših sugrađana, da čujemo i njihove predloge – rekao je on.    

Pomoćnik Radišić je podsetio i da je u protekle četiri godine u gradu izgrađeno 18 kilometara biciklističkih staza i da je u planu da se rekonstruiše biciklistička staza na magistrali i izgradi nova do Mužlje.

 Takođe, podsetio je i da će u sklopu projekta projekta BEGA – Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju, osim revitalizacije kanala Begej na potezu od granice sa Rumunijom do hidrotehničkog objekta u Kleku i sanacije prevodnica (“šlajzova”) u Kleku i Srpskom Itebeju biti izgrađena i dvonamenska staza (radno-inspekciona i biciklistička), od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku.  

 Pored predstavnika Grada i zrenjaninske policije, u radu ove komisije učestvuju udruženja građana, neformalne grupe i pojedinci, a kako navode, u fokusu im je bezbednost onih koji se ne voze automobilima – pešaka i biciklista. 

Gradska uprava grada Zrenjanina osnovala je, prošlog meseca, komisiju za biciklizam i biciklističku infrastrukturu u Evropskoj nedelji mobilnosti. 

Izvor: Grad Zrenjanin