ОПШТИНА АПАТИН У УТОРАК ОБЕЛЕЖАВА ДАН ДРЖАВНОСТИ, ХАЛА ЋЕ НОСИТИ ИМЕ ПО РАДЕТУ РАТКУ ВЕЈИНУ

Србија у уторак обележава дан када је отпочела борба за њено ослобођење од вековног ропства под османлијским царством. 15. фебруара 1804. године у Орашцу, Карађорђе Петровић подиже устанак који ће убрзо Србији донети прве слободне територије и утабати пут којим Србија постаје кнежевина. На исти дан, 1835. године Србија коју је тада предводио кнез Милош Обреновић доноси Устав којим је извршена подела власти на законодавну, извршну и судску, што се и данас сматра стандардом демократије и уставности.

Као први кораци у формирању модерне српске државе, 15. фебруар се сматра изузетно значајан, те се обележава као дан Републике Србије.

Општина Апатин ће традиционално обележавање Дана државности одржати на платоу испред Дома културе у 11 часова, док ће се сећање на нашег хероја Радета Ратка Вејина  одржати сат времена раније у хали ОШ „Жарко Зрењанин“ која ће носити његово име.

Овом приликом желим да позовем све грађане општине Апатин да 15. фебруара присуствују одржавању Дана државности које ће почети у 10 часова испред хале ОШ „Жарко Зрењанин“  из разлога што ћемо том приликом исту назвати по нашем суграђанину Радету Ратку Вејину који је преминуо 28.маја 1999. године током битке на Паштрику. Ово је прилика да му се ми  Апатинци као његови суграђани захвалимо, поручила је председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

Извор: Општина Апатин