ОПШТИНА ПЕЋИНЦИ И МИНИСТАРСТВО ИЗДВАЈАЈУ 6 МИЛИОНА ЗА УГРАДЊУ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА

Председник општине Синиша Ђокић је истакао да је Општина Пећинци за ову намену определила додатних три милиона динара из буџета, тако да грађани могу да рачунају на укупно шест милиона динара субвенција за уградњу соларних панела.

Међу 37 општина и градова из целе Србије, којима је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, 5. новембра уручила уговоре о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства, била је и општина Пећинци којој је министарство доделило средства у износу од три милиона динара.

Уговор је у име пећиначке локалне самоуправе потписао председник општине Синиша Ђокић, који је том приликом истакао да је Општина Пећинци за ову намену определила додатних три милиона динара из буџета, тако да грађани, како је рекао, могу да рачунају на укупно шест милиона динара субвенција за уградњу соларних панела.

„Подсећам да смо у оквиру програма енергетске санације објеката недавно потписали уговоре којима смо за 53 домаћинства са наше територије издвојили 4,75 милиона за субвенционисање замене столарије, замене котлова за централно грејање и за изолацију спољних зидова и кровова. Тиме смо нашим грађанима помогли да повећају енергетску ефикасност својих објеката и да значајно умање трошкове грејања, а са ових шест милиона ћемо им помоћи да у великој мери умање своје рачуне за утрошену електричну енергију“ – изјавио је председник Ђокић и нагласио да је додатни бенефит од повећања енергетске ефикасности смањење загађења и очување животне средине.

Министарка Михајловић је приликом уручења уговора истакла да је пројектима постављања соларних панела и замене столарије покренут процес који значи здравију, одрживију и зелену енергетику и Србију.

„То ће у потпуности променити слику Србије у наредним годинама. Укупно је 37 локалних самоуправа које су створиле услове за заједничко спровођење овог пројекта и показале свест да неке ствари морамо да мењамо. Нема разлога да огроман број сунчаних дана у нашој земљи не искористимо и омогућимо свим грађанкама и грађанима Србије да поставе соларне панеле. Наставићемо субвенционисање и за постављање соларних панела и замену столарије и у наредним годинама, а циљ је да сва домаћинства у Србији добију ту могућност“ – рекла је Михајловић.

Министарка је напоменула да ће подизање енергетске ефикасности и постављање соларних панела допринети националним циљевима – смањењу потрошње енергије и очувању здравља животне средине.

„Само заједно можемо доћи до резултата и циља, а то је смањење потрошње за минимум 30 одсто, а то ће значити и ниже рачуне за домаћинства за такође 30 одсто. То за Србију на националном нивоу значи 3.300 тона угљен-диоксида мање на годишњем нивоу. То значи и да ћемо одржати енергетску стабилност у годинама које долазе“ – истакла је она.

Држава и 37 градова и општина улажу у овај програм укупно око 195 милиона динара, од чега Министарство 97,6 милиона.

Извор: Општина Пећинци