ОПШТИНА ПЕЋИНЦИ НАЈБОЉА У СРБИЈИ У ОБЛАСТИ РАВНОПРАВНОСТ И АНТИДИСКРИМИНАЦИЈА

Председник општине Синиша Ђокић је истакао да је ова награда за општину Пећинци веома важна, јер се односи на инклузију Рома који су најбројнија мањинска национална заједница у пећиначкој општини.

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић уручио је јуче, у општини Пећинци, уговоре о додели годишњих награда најбољим општинама у Србији у 2023. години у четири области.

Он је у свом обраћању истакао да министарство на чијем је челу већ неколико година, из Програма подршке развоју и функционисању система локалне самоуправе, новчано награђује градове и општине који су се истакли у доброј управи и да то чини у циљу промоције принципа добре управе, али и како би подстакло јединице локалне самоуправе да максимално примењују ове принципе у свом раду.

„Очекујем да ће ова награда, која је у финансијском смислу скромна, додатно да ојача општине и градове. Да ће да им да подстрек да буду још бољи и да пруже још боље и квалитетније услуге грађанима, јер је добро управљање кључ за стицање поверења грађана“ – поручио је министар Мартиновић.

Наградни фонд за ову годину износио је 8.360.000 динара, а победницима у свакој од четири области додељена је награда у износу 2.090.000 динара. У области Ефикасност и делотворност награђен је Град Ниш, у области Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе Општина Ада, у области Одговорност и владавина права Општина Босилеград, док је за најбољу општину у Србији у области Равноправност и антидискриминација проглашена Општина Пећинци.

Уговор о додели награде у име града Ниша потписала је градоначелница Драгана Сотировски, у име општине Ада председник општине Золтан Билицки, у име општине Босилеград председник општине Владимир Захаријев, а у име општине Пећинци уговор је потписао председник општине Синиша Ђокић. Потписивању је присуствовао и генерални секретар Сталне конференције градова и општина Никола Тарбук.

Председник Ђокић се захвалио министру Мартиновићу што овакве сусрете омогућује у малим локалним заједницама широм Србије, јер је то одлична прилика за челнике локалних самоуправа да се упознају и да размене идеје и искуства у раду.

„Ова награда је за општину Пећинци веома важна, јер се односи на инклузију Рома који су најбројнија мањинска национална заједница у нашој општини. У сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, још 2018. године у нашој општини је формиран Мобилни тим за инклузију Рома, који од тада ради на унапређењу живота припадника ромске националне заједнице, од повећаног обухвата деце у образовни систем, преко израде планске документације и изградње комуналне инфраструктуре у ромским насељима, до политике запошљавања која вреднује само рад и резултате рада, без обзира на националну или било коју другу припадност“ – рекао је председник Ђокић.

Он је подсетио да су прошле године Министарство за државну управу и локалну самоуправу и Општина Пећинци суфинансирали комплетну реконструкцију основне школе у Брестачу, а да је ове године Министарство одобрило средства за успостављање и опремање јединственог управног места у општини Пећинци, као и средства за комплетну унутрашњу реконструкцију пећиначког Културног центра.

Извор: Општина Пећинци