OPTIMALNO VREME SADNJE JESENJEG POVRĆA

OPTIMALNO VREME SADNJE JESENJEG POVRĆA

Neophodan preduslov za uspešnu jesenju setvu i sadnju je optimalno vreme setve i sadnje, kao i pravilno sprovođenje agrotehničkih mera kako bi biljke lakše podnele uslove zime.  

Agrotehničke mere koje je potrebno sprovoditi su pre svega mere zaštite povrća od bolesti, štetočina i korova, pravovremeno đubrenje uz poštovanje doza, zaštita od vetrova.

Mlade biljke lakše prezime nepovoljne uslove od starijih, te zbog toga treba voditi računa o rokovima setve i sadnje.

Beli luk

Beli luk dolazi na drugo mesto u plodoredu, dobro uspeva nakon krompira, kupusnjača, šargarepe, krastavca. odgovaraju mu sunčana zemljišta, plodna, ph neutralne reakcije, zemljišta koja dobro drže vlagu. Sadi se u jesen u oktobru, koriste se dobri, zdravi i krupni čenovi. Dubina sadnje je 4 cm. Razmak između biljaka je 5-10 cm i 20-25 između redova.

Crni luk

Za crni luk su najbolja laka do srednje teška zemljišta, dobre strukture, slabo kisele do neutralne reakcije. Obrada zemljišta pre jesenje sadnje obuhvata predsetvenu pripremu kako bi zemljište bilo mrvičasto. Na isto mesto se vraća 3-4 godine, što je preventivno protiv širenja plamenjače, nematoda i najznačajnije štetočine – lukove muve. Dobri predusevi su krastavac, kupus, paprika.

Zelena salata

S obzirom da je zelena salata skromnih zahteva prema uslovima gajenja, vrlo često je ona odabir organskih proizvođača za gajenje u jesenjem i zimskom periodu na otvorenom, a još više u zaštićenom prostoru. U plodoredu dolazi na drugo mesto posle kultura đubrenih stajnjakom, paradajza, paprike i kupusnjače. Seje se od početka septembra a rasađuje za mesec dana od setve, sukcesivno sve do kraja oktobra.

Spanać

Za uspešno gajenje spanaća najbolja su laka do srednje teška zemljišta pH vrednosti 6,5-7. Ne đubri se direktno stajnjakom već se seje posle kultura đubrenim organskim đubrivom. Obilna ishrana azotom dovodi do nakupljanja štetnih nitrata i nitrita. Ima male zahteve za toplotom, izdrži mraz od -6 do -8 C,a dobro ukorenjen i do -20 C. Proizvodi se direktnom setvom. Nakon setve obavezno je zalivanje.

Izvor: psss.rs

 

Author Image
Lala
%d bloggers like this: