ОРГАНИЗОВАНА КРИМИНАЛНА ГРУПА ИЗ ЛИТВАНИЈЕ ПРЕУЗЕЛА ЈКП „СТАН“!

„Српска радикална странка је гласала против предложеног модела јавно – приватног партнерства и склапања уговора са проблематичном литванском фирмом „Бусто Валда“ из Каунаса, јер смо мишљења да је овај уговор апсолутно штетан по Нови Сад и ЈКП „Стан“ и да ће произвести аферу већу од АТП „Војводине“. Уговор на који је скупштинска већина дала сагласност не штити интерес града, него интерес приватног партнера, који ће покупити огроман профит, убирајући загарантовани приход од поверених комуналних делатности одржавања јавног осветљења и димничарских услуга. Као једини заинтересовани партнер на јавни позив се јавила литванска фирма, иза које стоји добро организована међународна криминална група, која је већ „оперисала“ по региону и ојадила више јавних предузећа и привредних субјеката за вишемилионске износе.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Одборничке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини Града Новог Сада.

Јакшић је рекао да су Литванци, који преузимају ЈКП „Стан“, директно одговорни за једну од највећих афера у Републици Српској, када су оробили Фабрику глинице „Бирач“ и рудник боксита у Сребреници за више стотина милиона евра. Српски радикали сматрају да после значајне интервенције из градског буџета и смањења дугова ЈКП „Стан“, Нови Сад нема интерес да улази у јавно – приватно партнерство и да препушта уносан приход из комуналних делатности приватном партнеру.

„У последњих неколико година дугови ЈКП „Стан“ су преполовљени, обавезе које преузима приватни партнер износе око 500 милиона, а Нови Сад му гарантује минималан приход у висини 2 милијарде динара. Није познат износ отпремнине и динамика њене исплате за раднике који ће бити проглашени технолошким вишком. Град гарантује Литвацима десетогодишњи приход од одржавања јавне расвете и пљачкашког намета димничарине, а питање је момента када ће наплата димничарине пасти на суду, јер је то комунална услуга која се наплаћује свима, а пружа се тек четвртини Новосађана. Шта ће се десити ако суд, оне којима се услуга димничарине не пружа, ослободи плаћања ове обавезе? Да ли ће град платити приватном партнеру уговором гарантовани десетогодишњи приход? Ко нам гарантује да поверене комуналне делатности неће поскупети после доласка приватног партнера? Како је заштићен јавни интерес од кредитног задужења новог привредног субјекта који ће заменити ЈКП „Стан“? Безброј је питања која су отворена и нису прецизно и до краја дефинисана уговором о јавно – приватном партнерству, а у тим ситуацијама је литванска дружина највештија.“ – нагласио је Јакшић.

Српски радикали сматрају да Нови Сад, као град са највећим буџетом по глави становника у Србији, са суфицитом у каси од 6,6 милијарди динара, може сам, без већих напора, помоћи ЈКП „Стан“ у његовој коначној стабилизацији.

„Уместо штетног уговора о јавно – приватном партнерству са осведоченим литванским криминалцима, град је морао урадити темељну реорганизацију ЈКП „Стан“, свести запослене на оптималан број, довести најбољег и најспособнијег човека за директора и кренути офанзивно у освајање тржишта и повратак поверења грађана у квалитет услуга које пружа ово ЈКП. Изабрани модел јавно – приватног партнерства и сам приватни партнер, гарантују само још једну велику аферу у Новом Саду.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.