ОТКРИВЕНА НЕЛЕГАЛНА СКЛАДИШТA ПОТЕНЦИЈАЛНО ОПАСНОГ ОТПАДА У ЈУЖНОМ БАНАТУ

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић присуствовао је данас увиђају и узорковању супстанци потенцијално опасног отпада, које је откривено на локалитету Новосељански пут на територији Града Панчева, чији је власник фирма „Еко 21“, против које је још у априлу 2017. године, овај покрајински секретаријат поднео кривичну пријаву због незаконитог складиштења опасног отпада.

На локалитету крај Панчева данас је пронађено око 50 тона супстанце, лагероване у бурадима, која потиче од уља и остатака течног горива и представља потенцијално опасан отпад. По налогу Основног јавног тужилаштва извршен је увиђај и узорковање од стране Института за јавно здравље из Београда.

Поред овог локалитета, данас је обављен увиђај на још два места у јужном Банату: у једној кући у Панчеву и оближњем селу Баваништу, где су у тунелским пећима старе циглане пронађена скривена бурад. Оба локалитета су повезана са власником фирме „Еко 21“, који је у иностранству.

Према речима Владимира Галића, последице недозвољеног складиштења потенцијално опасног отпада сносе грађани, било да је реч о њиховом здрављу, или о њиховим средствима као пореских обвезника.

„Ово што видимо кад је у питању нелегално складиштење опасног отпада је, у ствари, тзв. „бизнис“. Ти људи су схватили да могу да се богате преко ноћи, на штету здравља грађана. Зато треба пооштрити казнену политику, али и услове за добијање дозволе за мобилна постројења за прераду опасног отпада“, рекао је Галић.

Галић је појасниo да таква лица могу јефтино да изнајме простор као што је данас откривен на територији Града Панчева, за врло мало новца да купе одређена постројења, потребна им је само полиса осигурања а не банкарска гаранција за третман отпада.

„Они све то обезбеде за пар хиљада евра, отпад нелегално складиште и збрињавају више стотина тона потенцијално опасног отпада тако што га једноставно баце, уместо да га третирају или извезу, за шта су се обавезали уговором“, изјавио је Галић.

Кад је реч о уклањању и збрињавању таквог отпада, према речима Владимира Галића, у складу са законом, у управном поступку, позива се оператер да отпад уклони о свом трошку. Ако нема довољно новчаних средстава, онда се то ради из средстава пореских обвезника, односно средстава локалне самоуправе, покрајине, министарства.

Извор: Влада АП Војводине