ОТКРИВЕНО НОВО НЕЛЕГАЛНО СКЛАДИШТЕ ОТПАДА У НОВОМ САДУ

У данашњој заједничкој акцији на подручју града Новог Сада откривена је велика количина опасног отпада који је противзаконито складиштен. Акција коју су заједнички реализовали Министарство заштите животне средине са Безбедносно-информативном агенцијом, Основним јавним тужилаштвом Новог Сада и Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине, представља наставак ангажовања надлежних органа на откривању противзаконитог управљања и одлагања опасног отпада у Србији.

фото: Министарство заштите животне средине

На простору некадашње фабрике ХИНС у Новом Саду која је у стечају и у процесу приватизације, откривено је преко хиљаду тона потенцијално опасног и токсичног отпада. Како је установљено, закупац фабричког објекта имао је дозволу из 2012. године за складиштење свега 32 тоне опасног отпада, а на тој локацији је нађено 1080 тона опасног отпада за који не постоји адекватна документација.

фото: Министарство заштите животне средине

„Ово је злочин према сопственом народу и држави, и тако се треба третирати“ истакао је министар заштите животне средине Горан Триван. „Инсистираћемо да се одговорни санкционишу на најстрожи могући начин. Наставићемо са акцијом откривања и кажњавања несавесног поступања опасним отпадом у Србији, и нећемо се зауставити. Обреновац и Нови Сад су почетак, и време је да се Србија већ једном нормализује што се тога тиче“, рекао је Триван.

Министарство заштите животне средине у сарадњи са покрајинским и градским властима ће предузети све мере да се пронађени опасан отпад уклони  у најкраћем могућем року. У даљем току истраге биће утврђено порекло отпада, и у којој мери је опасан за живот и здравље људи. Први резултати испитивања опасног отпада биће добијени за десетак дана.

Министарство ће објавити контакт, односно електронску адресу и број телефона на који ће сви грађани моћи да пријаве случајеве за које сумњају да је реч о неадекватном збрињавању опасног отпада, а надлежне институције сходно томе реаговале.

Извор: Министарство заштите животне средине